Kogel is door de kerk: Vuelta start in 2020 in Utrecht

Wielrennen Redactie

Utrecht is dé wielerstad van Nederland. Die conclusie is gerechtvaardigd nu de kogel officieel door de kerk is: Utrecht mag in 2020 de start van de Ronde van Spanje organiseren. Daarmee heeft de Domstad de wereldprimeur startplaats te zijn van alle drie de grote wielerronden. Een volgend doel is al geopperd: het WK van 2025.

Vuelta-directeur Javier Guillén liet maandag aan de Utrechtse burgemeester Jan van Zanen weten dat voor 2020 gekozen is voor het Nederlandse bidbook. De provincies Utrecht en Noord-Brabant trekken daarin samen op. De ploegenpresentatie, de start met een ploegentijdrit en de finish van de tweede etappe zijn in augustus in Utrecht. De tweede etappe start in ’s-Hertogenbosch, de volledige derde etappe trekt door Noord-Brabant met Breda als start- en finishplaats.

De gemeente Utrecht laat in een reactie weten samen met de gemeenten Breda en ’s-Hertogenbosch en de provincies Noord-Brabant en Utrecht enthousiast te zijn over de definitieve toekenning van de grote Spaanse wielerronde. ‘De betrokken provincies en steden maken van de Vuelta 2020 een feest voor en door inwoners’. De bedoeling is dat niet alleen langs het parcours,  maar ook in de aanloop naar de start van de Vuelta de steden en provincies ‘rood zullen kleuren’, de kleur van de Vuelta.

 

Passie voor de fiets
Vuelta-directeur Guillén zegt alle vertrouwen te hebben in een succesvolle organisatie van het evenement in de genoemde steden en provincies. De gemeente Utrecht vervult hierin een coördinerende rol. In Utrecht en Noord-Brabant leeft de passie voor de fiets. Beide provincies hebben ervaring met (grote) wielerevenementen.

Daar komen de cultuurhistorische banden tussen Spanje en Nederland en de keuze voor duurzaamheid als centraal thema bij. Dit was voor de directie van de Vuelta van groot belang om de start in 2020 in Utrecht en Noord-Brabant te laten plaatsvinden.

Het initiatief voor de Nederlandse Vuelta-start kwam van het Business Peloton Utrecht (BPU). Dit is een zakelijk netwerk voor Utrechtse bedrijven en instellingen met een passie voor de wielersport. Het BPU bestaat al meer dan 10 jaar en werd in het leven geroepen toen de plannen om de Tour de France naar Utrecht te halen, serieus gestalte kregen. Ondanks de teleurstelling dat niet Utrecht maar Rotterdam in 2010 startplaats werd van de Ronde van Frankrijk, bleef de organisatie bestaan. De beloning kwam in 2015 toen de Tour alsnog in Utrecht startte en uitmondde in een waar volksfeest.

Begin 2017 benaderde het BPU de Utrechtse en Brabantse overheden met het plan om de Vuelta naar Nederland. En daar blijft het niet bij als het aan het BPU ligt. Er zijn voorzichtig al ideeën geopperd voor de wereldkampioenschappen wielrennen die ruim een week wielersport van het hoogste niveau zullen brengen.

 

Samen financieren
Al over enkele weken – 1 januari – start de voorbereiding op de Vuelta 2020 met de inrichting van een projectorganisatie. De Vuelta wordt mogelijk gemaakt door de vijf overheden. Daarnaast is ook de private sector nadrukkelijk betrokken bij de financiering van het evenement. Ook wordt een aanvraag gedaan bij het ministerie van VWS. De Vuelta a España is naast de Giro d’Italia (in mei) en de Tour de France (in juli) één van de drie grote wielerrondes. Het evenement duurt drie weken en start elk jaar in augustus.