O21 en O23 nieuwe topjeugdcompetities

Voetbal Redactie

Om invulling te geven aan het hiaat tussen jeugd- en amateur seniorenvoetbal heeft de KNVB besloten voor volgend seizoen twee nieuwe competities op te zetten. Met de O23 en O21 wil de bond een competitie vormen met meer weerstand voor talenten die vaak nog niet rijp zijn voor het eerste elftal. De concept divisie-indelingen voor de nieuwe O21- en O23-competities en de topjeugdcompetities voor het seizoen 2020/2021 zijn bekendgemaakt.

Acht clubs uit de provincie Utrecht zijn opgenomen in de concept divisie-indelingen van de O23. In de eerste divisie komen uit: Argon (Mijdrecht), DOVO (Veenendaal), IJsselmeervogels (Spakenburg), Kampong (Utrecht) en Roda ’46 (Leusden). In de tweede divisie vinden we het Utrechtse Elinkwijk. Op het derde niveau tenslotte zullen Hoogland en PVCV (Vleuten) gaan spelen.

KNVB O23 2020-2021

 

Hercules in O21

Ook de O21 komen in een nieuwe competitie te spelen. Dit is een combinatie van elftallen van betaald voetbal organisaties en top amateurverenigingen. In de hoogste divisie één komen bijvoorbeeld uit ADO, Heerenveen, Groningen en Feyenoord. De enige Utrechtse amateurclub die aan deze competitie meedoet vinden we terug in de vierde divisie: Hercules. De 30-jarige Nick Vreeman uit Vleuten is aangesteld als trainer voor dit nieuwe elftal, die zijn contract bij Ajax O12 na drie jaar zag aflopen. Andere clubs in deze poule zijn: Cambuur, FC Eindhoven, Dordrecht, MVV en Telstar.

KNVB O21 2020-2021

 

Leidraad

Doordat vrijwel alle amateurcompetities in het seizoen 2019/2020 vanwege de coronapandemie noodgedwongen voortijdig moesten worden beëindigd, is de leidraad voor de indelingen voor komend seizoen anders dan in voorgaande jaren. In eerste instantie zouden de eindstanden van het seizoen 2019/2020 leidend zijn voor de divisie-indelingen van komend seizoen, zoals dat normaal gesproken altijd gebeurt. Doordat de competities echter niet zijn uitgespeeld, vinden de divisie-indelingen van de nieuwe jeugdcompetities op andere gronden plaats, waarbij bijvoorbeeld wordt teruggegrepen op de eindstanden van het seizoen 2018/’19.

Hoewel het bij de KNVB duidelijk is dat dit niet ideaal is, sluit het terugvallen op de eindstanden van het seizoen 2018/’19 aan bij het besluit om alle amateurcompetities van het seizoen 2019/’20 voortijdig te beëindigen en geen kampioenen, promovendi en degradanten aan te wijzen.