Obama

Column Pim van Esschoten 'Eindsignaal'

Kent u die theorie dat je hooguit zes stappen bent verwijderd van een ontmoeting met elk ander mens op aarde? The six degrees of separation wordt het genoemd. Barack Obama en ik; één tussenstapje.

Acht jaar geleden bracht de basketbalfan uit Chicago miljoenen in vervoering met zijn speeches over hope en change. En

Pim van Esschoten

ja, aan de vooravond van zijn inauguratie wisten we zeker dat het allemaal anders zou worden.

Beter.

In die periode speelde de Utrechtse basketballer Roeland Schaftenaar voor Oregon State University waar Graig Robinson
zijn coach was; de broer van Michelle Obama. Tot twee keer toe schudde Roeland de latere president van de VS de hand. De eerste keer was in het voorjaar van 2008 toen Obama op verkiezingstournee Oregon bezocht en de twee zwagers samen voor een volle zaal spraken. Na afloop, vertelde Roeland destijds, was er backstage een ontmoeting met Obama.

Later dat jaar bezochten de Beavers Obama op zijn werkkamer in Washington DC. Voor de feestdagen van december
2008 reisden de ouders van Roeland Schaftenaar van Oog in Al naar Oregon voor een bezoek aan hun zoon. En natuurlijk werden ze bij coach Robinson thuis uitgenodigd.

Oma Marian Robinson was er ook. Ze vertelde dat ze speciaal voor haar kleindochters Sasha en Malia naar Washington ging verhuizen. Naar het Witte Huis…

Juist in die dagen speelde Roeland een dijk van een wedstrijd voor de Beavers en amper twintig minuten later belde Obama zijn zwager om hem te feliciteren. Want als het ook maar even kon, dan keek de (aanstaande) president naar
zijn favoriete Beavers. Vader Philip Schaftenaar zei: ‘Gekke gedachte natuurlijk, dat jouw zoon man van de wedstrijd is en Obama daar dan naar zit te kijken.’

Ook kerstavond werd bij de Robinsons doorgebracht. Oma Marian had gekookt voor het hele team en onder de boom lagen cadeautjes. Ook eentje van de volgende president van Amerika, voor elke speler één. En zo ontving ook Roeland een ingelijste foto van Obama in zijn werkkamer met diens handtekening en een paar woorden: To Roeland. Yes we can.

Tegenwoordig speelt Roeland bij de Rethymno Cretan Kings, Robinson is al een poosje weg bij de Beavers en basketbalfan Obama maakt volgende week plaats voor iemand die denkt dat miss-verkiezingen een Olympische sport is.
Het is een bizarre gedachte, maar volgens de theorie van de six degrees of seperation zit ik dus maar twee tussenstappen van Trump vandaan.