Odin vol vertrouwen ondanks zware sanctie KNVB

Voetbal Marnix Quee

De Utrechtse voetbalclub Odin is niet in zijn eerste vechtpartijtje gestikt, maar kwam de laatste jaren toch vooral positief in het nieuws. Een mooie vernieuwde accommodatie, een veranderend ledenbestand; het imago van een ongeregelde verzameling vechtersbazen leek tot het verleden te behoren. Totdat het in november vorig jaar toch weer vreselijk mis ging.

De wedstrijd Odin 4 – FC Deltasports ’95 7 liep op zaterdag 5 november volledig uit de hand. Onvrede over een beslissing van de Houtense leider/grensrechter leidde een massale knokpartij in, die tot in de kleedkamers doorging. Voor twee spelers van de bezoekers eindigde de zaterdag in het ziekenhuis.

Het ging om een team dat ‘een wat andere spelopvatting had dan de rest van de club’, formuleert voorzitter Marten van den Brand omzichtig. ‘Heel fysiek.’ Het vierde zaterdagelftal was met die lichamelijke manier van voetballen al eerder over de schreef gegaan en de club nam geen halve maatregelen na het incident.  Het team werd onmiddellijk uit de competitie genomen en alle leden zijn inmiddels geroyeerd.

Voor de KNVB was daarmee de kous niet af. De bond voert sinds de dood van Richard van Nieuwenhuizen (de clubgrensrechter die op 2 december 2012 in Almere werd doodgeslagen door jeugdspelers van de club Nieuw Sloten) een zero tolerance-beleid tegen geweld in het amateurvoetbal. De tuchtcommissie van de bond sprak dan ook hard recht: de hele club is voorwaardelijk geschorst. Dat betekent dat alle elftallen uit de competitie genomen worden als zich het komende jaar nog een incident voordoet zoals dat in november.

Hoezeer het bestuur ook met de zaak rond het vierde elftal in zijn maag zat en het geweld van dat team ook veroordeelt, deze straf vinden ze bij Odin wel erg gortig. ‘Je straft daarmee alle leden, dat vinden wij niet terecht,’ zegt Van den Brand. De voorzitter overweegt om tegen de sanctie in beroep te gaan. Voordat het echter zover is moet de straf nog definitief bekrachtigd worden. Vanwege de vakantieperiode is de KNVB daar nog niet toe gekomen.

Tot het zover is, neemt Odin geen extra maatregelen om de teams er van te doordringen dat er nu echt niks fout meer mag gaan. Simpelweg omdat het bestuur er alle vertrouwen in heeft, vertelt Van den Brand. ‘Het nu geroyeerde team was het laatste dat nog toebehoorde aan het oude Odin, dat een echte volksclub was. De teams die er nu nog spelen bestaan allemaal uit studenten of oud-studenten. Die hebben een totaal andere opvatting van voetbal.’

De clubscheidsrechters worden ook niet geïnstrueerd om nu extra alert te zijn op ongeregeldheden. ‘We willen dat ze gewoon hun wedstrijd fluiten zoals ze altijd doen. Het is niet zo dat we nu bij elk wissewasje geschorst worden. Dat gebeurt alleen als het net zo misgaat als bij het vierde’, aldus de voorzitter.

Het enige wat de club wel gedaan heeft in de nasleep van de vechtpartij is het aanscherpen van het tuchtreglement. ‘Spelers weten nu precies wat ze te wachten staat als ze over de schreef gaan. Als jij iemand slaat, word je meteen zes maanden geschorst. Voorheen lag dat niet duidelijk vast en dat maakte het moeilijk om maatregelen te nemen.’


Gaat dit artikel over jouw club of bekende en wil je het artikel voor jezelf bewaren of geven aan familie, vrienden, kennissen en buren? Bestel deze editie!