OKU krijgt Hongaars tintje met derde toernooizege Horvath

Schaken Hans van Ommeren

Het Open Kampioenschap van Utrecht krijgt zo langzamerhand een Hongaars tintje. Csaba Horvath prolongeerde zondagavond zijn schaaktitel door Hugo ten Hertog, de koploper na vijf ronden, in een spectaculaire partij een kogelronde nul te bezorgen. Het was al weer de derde titel van de Hongaarse grootmeester die uit zes partijen vijf punten vergaarde.

Liefst negen spelers kwamen uit op 4,5 punt in de 45ste editie van het OKU dat het dit jaar zonder hoofdsponsor moest stellen. Toch lukte het de organiserende vereniging Paul Keres drie dagen lang probleemloos een kleine tweehonderd schakers te laten genieten of, na een minder gelukkige zet, een troostrijk woord te schenken. Opvallend was dat de vierkampen, een vorig jaar geïntroduceerd fenomeen, nu dubbel zoveel deelnemers trokken.

De formule van het OKU is al vele jaren hetzelfde: een weekendtoernooi voor schakers van elk niveau, van grootmeesters tot huisschakers. Nederlandse grootmeesters ontbraken dit jaar. Wel waren er twee uit Hongarije, een uit Letland en een uit Kroatië naar het speellokaal getogen dat gevestigd was in het Stedelijk Gymnasium in Utrecht.

Vrijdagavond werd tevens de SGS-bekerfinale gehouden. Het team van BSG uit Bussum veroverde de bokaal ten koste van ZZC uit Zaltbomel. De eerste verrassing was dat grootmeester Csaba Horvath in de openingsronde een half punt morste tegen Khoi Pam, die een slordige 450 elopunten minder heeft. Maar de Hongaar is taai. Hij weet als geen andere dat je een lange adem nodig hebt in een slopend weekendtoernooi. In de laatste ronde mocht hij aantreden tegen Hugo ten Hertog, een vaste waarde bij Paul Keres die elk jaar meestrijdt om de zege. Ten Hertog ging na vijf ronden alleen aan de leiding en had aan een remise genoeg voor de (gedeelde) toernooiwinst.

 

Smaakmaker

Maar dat zit niet in zijn karakter. Al jaren behoort Ten Hertog tot de smaakmakers en ook tegen de gevaarlijke Csaba Horvath schuwde hij de risico’s niet. Nadat de kruitdampen waren opgetrokken bleek de Hongaar net wat meer materiaal overgehouden te hebben en hij incasseerde een vol punt, genoeg om alle concurrenten af te troeven. Onder hen zijn broer Jozsef en Julian van Overdam, die vorig jaar stuntte met de gedeelde eerste plaats. Ook gedeeld tweede werd Li Riemersma die zich met zijn score van 4,5 kampioen van de SGS mocht noemen.

De verrassing van vorig jaar Oele Dijkhuis was minder op dreef. Hij bleef teleurstellend steken op 2,5 punt, onder meer door een nederlaag in de slotronde tegen Anton Rosmuller. De Utrechtse veteraan begon dramatisch met twee verliespartijen, maar toonde een ongeëvenaarde veerkracht door de overige vier partijen allemaal te winnen.

Een pluim verdiende ook de nog zeer jonge Joris Kokje. Ook hij kwam uit op een score van 4.