Olympisch brons voor Femke Bol na prachtige hordenfinale

Atletiek Redactie

Ze liep de race van haar leven, maar het was niet genoeg voor goud. Femke Bol uit Amersfoort veroverde in Tokio olympisch brons op de 400 meter horden in een nieuw Europees record van 52,03. Twee Amerikaanse atletes waren echter nog sneller. Ze doken zelfs ruim onder het oude wereldrecord van 51,90 met Sydney McLaughlin als de nieuwe olympisch kampioen. Bol had er vrede mee, getuige haar stralende lach. ‘Ik kon niet harder, zij zijn op dit moment beter.’

Dat Femke Bol zich kon mengen in de strijd met de Amerikaansen was üperhaupt al een klein wonder. Twee jaar geleden op de WK in Doha was de 21-jarige Amersfoortse amper begonnen op dit moeilijke atletiekonderdeel en lag ze nog seconden achter op Dalilah Muhammad en Sydney McLaughlin, de mondiale nummers een en twee. Maar Bol begon aan een indrukwekkende opmars, die uiteindelijk resulteerde in een schitterend gevecht in Tokio.

Het drietal was elkaar voor de olympische finale nog nooit tegengekomen in een race. De Amerikaanse atletes lieten vanwege het corona de wedstrijden in Europa aan zich voorbijgaan en juist daarin ontwikkelde Bol zich als een komeet.

 

Moordend tempo

In Tokio werden geleidelijk de contouren zichtbaar van een aanstaande driestrijd die de overige hordenloopsters tot figuranten veroordeelde. Alle drie wonnen ze soepel hun serie en vervolgens in de stromende regen hun halve finale. In de medaillerace nam Muhammed, de olympisch kampioen van 2016, aanvankelijk een beetje afstand. Bol en McLauglin gingen naast elkaar gelijk op en pakten meter voor meter terug. Op de laatste horden moest de Amersfoortse het moordende tempo iets laten varen, terwijl McLauglin maar door denderde naar een nieuw wereldrecord, 51,46. Muhammad bleef in haar spoor en dook met met 51,58 ook ruim onder de oude toptijd. Bol was met 52,03 nog nooit zo snel geweest.

Liefst tweemaal verscheen Femke Bol vervolgens voor de microfoon van NOS-verslaggever Jeroen Stekelenburg. De eerste keer leek ze nauwelijks te beseffen dat ze een wereldprestatie had geleverd, de tweede keer sierde een stralende lach haar gezicht en bedankte ze haar hele begeleidingsteam, evenals de mensen in Nederland die zo vroeg voor haar waren opgestaan.

Over haar race kon ze niet anders dan tevreden zijn. ‘Ik wist dat ik op mijn allerbest moest zijn en dat ben ik geweest. Ik ging zo hard als ik kon en probeerde mee te gaan. Maar op dit moment kan ik gewoon niet meer. Zij zijn sterker.’

Bol mag even uitrusten om donderdag het Nederlands estafetteteam op weg te helpen naar de finale van de 4x400m. In dat team is de Amersfoortse de belangrijkste Nederlandse loopster.