Olympisch goud voor Selma Poutsma met aflossingsteam

Shorttrack Redactie

Selma Poutsma heeft haar eerste Olympische Winterspelen afgesloten met een gouden medaille. De Utrechtse shorttrackster was met Suzanne Schulting, Yara van Kerkhof en vooral Xandra Velzeboer onbetwist de sterkste in de finale van de relay. De shorttrack vrouwen van TeamNL leidde op een paar meter na van start tot finish en bleef uitermate geconcentreerd rijden. Het dolblije kwartet werd ook nog eens beloond met een olympisch record.

De Nederlandse vrouwen waren de topfavoriet op de aflossing, maar  een ongeluk zit in een klein hoekje. Zo veel mogelijk de drukte zien te vermijden, is het adagium van coach Jeroen Otter maar ook dan kan het mis gaan. Op de mixed relay bijvoorbeeld gleed Schulting onderuit terwijl er niemand bij haar in de buurt was. Weg een vrijwel zekere medaille.

Bij de vrouwenrelay was een hoofdrol weggelegd voor Velzeboer. Ze viel na een aflossing ineens terug naar plaats drie, maar een krachtige versnelling bracht haar meteen weer aan kop en ze sloeg zelfs een gaatje. De magistrale actie inspireerde de andere Nederlandse vrouwen, al loerden Zuid-Korea en China de hele tijd op een foutje. Opnieuw Velzeboer, die in haar jonge jaren trainde in Utrecht bij SkateUnited RTC Midden, liep weg van de concurrenten. Schulting mocht het afmaken en dat was de olympisch kampioen op de 1000 meter wel toevertrouwd.  Zuid-Korea pakte het zilver, het brons was voor Canada.