Olympisch startbewijs voor estafetteteam Schippers

Atletiek Redactie

Dafne Schippers zal in Tokio uitkomen op het estafettenummer 4x100 meter. Die kans was al wel groot maar het olympisch startbewijs werd op de eerste dag van de WK estafette in Polen definitief veilig gesteld. Ook Femke Bol gaat het druk krijgen op haar eerste Spelen. Op de gemengde estafette 4x400 meter, een nieuw onderdeel, bereikte de Amersfoortse met de Nederlandse ploeg gemakkelijk de finale en dat betekende tevens een ticket voor Tokio.

De grote Nederlandse afvaardiging bereikte op de eerste dag een maximaal resultaat. Op alle vijf de nummers waar Nederland aan meedeed werd de finale bereikt. Het belangrijkste doel was echter plaatsing voor Tokio. Op twee nummers was dat al een feit – de 4x100m voor de mannen en de 4x400m voor de vrouwen, met Femke Bol – en dat lukte in Polen ook voor de andere drie estafettenummers.

Bol kwam zaterdagavond als een van de weinige atleten twee keer in actie. Eerst liep ze met de vrouwen de 4x400m, twee uur later werd ze opgesteld in het gemengde team. Het leek de ster van de EK indoor eerder dit jaar niet te deren. Ook in haar tweede 400m race liep ze als tweede loopster zo soepel dat Nederland al een flink gat had geslagen met de rest van het veld.

Zondagavond zijn de finales en kunnen door de Nederlandse teams medailles worden geoogst.