Olympische droom Noël van ’t End eindigt in de herkansing

Judo Redactie

De olympische droom van judoka Noël van ’t End is ten einde. De Houtenaar die dolgraag in de voetsporen had willen treden van Anton Geesink strandde in de klasse -90 in de herkansing. In de Budokan in Tokio, de judotempel waar hij in 2019 wereldkampioen was geworden, verloor hij van Krisztián Tóth uit Hongarije. Die wierp de Nederlander over zijn schouder en scoorde daarmee een waza-ari. Hoofdschuddend verliet Van ’t End de judomat.

De Houtenaar was in de herkansing gekomen door een nederlaag in de kwartfinale tegen Mihael Zgank uit Turkije. De Nederlandse judoka verloor na drie straffen in de zogeheten golden score (verlenging). Hij had de laatste acht bereikt door af te rekenen met Axel Clerget, ‘de rode duivel’ uit Frankrijk die bepaald geen vriend van Van ’t End is. Ook dat gebeurde in de golden score. In de ronde daarvoor had de Houtenaar na amper een halve minuut Paolo Persoglia uit San Marino met een ippon gevloerd.

‘Ongelooflijk,’ stamelde Van ‘t End na zijn uitschakeling voor de camera van de NOS. ’Maar het is wat het is, alles kan in judo. Het zit in de kleine dingen. Als het fout gaat sta je met lege handen. Ik vond ik dat ik goed aan het judoën was, had er zin in, stond lekker op de mat. Vind ook niet dat ik mezelf iets kan verwijten.’

Na het verlies tegen de Turk had hij zich moeten herpakken. Het goud zat er immers niet meer in. ‘Dan moet je het relativeren in het besef, ik sta hier nu toch, dan maar die Hongaar pakken. Ik ging er ook volle bak in, maar hij gooit mij met een waza-ari ongeveer een minuut voor tijd en blijft daarna alleen maar wegrennen. Daar kan ik weinig mee. Ik heb nog wel achter hem aangerend, maar kon hem niet pakken.’

Zaterdag zijn er nog teamwedsstrijden. ‘Ik zal daar staan voor Nederland. Maar dit gaat nog ontzettend veel pijn doen.’