Ondanks frisse Floortje Mackaij grijpen Oranjevrouwen naast goud

Wielrennen Hans van Ommeren

Floortje Mackaij kleurde zondag de finale van het Europees kampioenschap wegwielrennen in Glasgow. Maar het bleek uiteindelijk niet genoeg. Door een uiterst merkwaardige tactiek glipte het goud de oranje equipe door de vingers. Het zilver van Marianne Vos achter de Italiaanse winnares Marta Bastianelli was niet meer dan een troostprijs.

Topfavoriet Anna van der Breggen was ruim twintig kilometer voor de finish weggeglipt met de Italiaanse Elisa Longo Borghini. De Britse Danielle Rowe sloot aan en even later ook Floortje Mackaij met de Francaise Aude Biannic. Het vijftal leek te gaan strijden om de medailles, ware het niet dat het peloton het gaatje van veertig seconden in rap temp verkleinde. Opmerkelijk genoeg waren het juist Nederlandse rensters die aan kop van dat peloton sleurden. Met name Ellen van Dijk uit Woerden, woensdag favoriet voor de Europese titel tijdrijden, bracht de concurrentie weer terug in de race, maar ook Vos liet zich in de achtervolging niet onbetuigd.

Van der Breggen en Borghini glipten nog een keer weg, terwijl Mackaij geroutineerd een gaatje liet vallen. De Veenendaalse oogde fris en had het wellicht zelf moeten proberen, nu werd het volledig stil vallende tweetal definitief achterhaald door het peloton.

Nederland mikte in de slotfase duidelijk op de sprintcapaciteiten van Lorena Wiebes. Die bezit de Mijdrechtse ontegenzeggelijk, maar ze is pas 19 jaar en om na een slopende koers van 130 kilometer op haar te vertrouwen was niet zonder risico’s.

Het ging dan ook mis. Bastianelli verraste in de massasprint de complete Nederlandse ploeg. Marianne Vos, vorig jaar Europees kampioen, greep hoofdschuddend het zilver, voor de Duitse nummer drie Lisa Brennauer. Onder de oranje supporters ging het na afloop vooral over het vreemde koersverloop en waren opmerkingen over ‘belangen van verschillende commerciële ploegen’ niet van lucht.