Ondanks kuitblessure haalt Van der Haar twee keer de toptien

Veldrijden Redactie

Ondanks een pijnlijke kuit heeft Lars van der Haar zich vrijdag nog net in de toptien weten te nestelen van de Azencross in Loenhout. Een dag eerder was hij een plaats hoger geëindigd in de wereldbeker van Heusden-Zolder. Die negende plaats was opmerkelijk omdat de Woudenberger zwaar ten val was gekomen. Mathieu van der Poel won twee keer.

Na afloop van de cross in Heuden-Zolder onderging Van der Haar een medisch onderzoek. Een echo wees uit dat er bloed en vocht in de gekwetste kuitspier zat. Bij de valpartij op een recht stuk asfalt was ook de Belg Daan Soete betrokken. In tegenstelling tot Van der Haar klom hij niet meer op de fiets, hij bleek zijn sleutelbeen te hebben gebroken. De Nederlandse vrouwen waren zoals gewoonlijk oppermachtig in Heusden-Zolder en bezetten de eerste vijf plaatsen in de uitslag. Lucinda Brand won na een meeslepende sprint van Ceylin Alvarado. Puck Pieterse uit Amersfoort eindigde als 13de en Geerte Hoeke uit Maarn als 26ste.

Een dag later besloot Van der Haar gewoon te starten in Loenhout, hoewel hij erg veel last had van de kuit. De DVV-cross stond in het teken staat van de rentree van Wout van Aert. De Belg liep in juli ernstige verwoningen op bij een zware val in de Tour de France en heeft er een intensieve periode van revalideren opzitten. Met een vijfde plaats deed hij het wonderwel. Van der Poel zegevierde opnieuw, al was er wel een inhaalrace voor nodig nadat hij in het begin een merkwaardige buiteling had gemaakt. Alvarado was bij de vrouwen oppermachtig, Brand viel uit met een blessure.