‘Onderlinge sfeer is top’

Atletiek Peter de Jong

In aanloop naar de Utrecht Science Park Marathon van 19 maart belicht de Utrechtse Sportkrant, mediapartner van het evenement, diverse aspecten van de loop. In deze aflevering aandacht voor vrijwilligster Annemieke Branger (26), student Innovation Sciences aan de universiteit van Utrecht. Ze deed aan fitness en tennis.

De vrijwilliger. Een onmisbare schakel in de sportwereld, de – veelal – anoniemen waarop onze sportcultuur drijft. Zonder al die belangeloze extra handen geen sportwedstrijden. Dat geldt ook voor de marathon.

Annemieke Branger, 26 jaar, geen hardloper maar een fitnesser (Olympos) en een voormalige tennisser (TC Domstad) is één van de onzichtbaren achter de schermen. Student Innovation Sciences aan de universiteit van Utrecht, laatste jaar. Ze gaat een scriptie schrijven over energiebedrijven in Scandinavië. Daar lopen ze, aldus Branger, ‘voor met de winning van schone energie.’ Denemarken is al sinds de jaren zeventig – na een oliecrisis – bezig met schone energie en de afgelopen zomer was er zelfs een moment dat het land meer zonne- en water- en windenergie produceerde dan het verbruikte. Aanleiding voor onderzoek.

Branger is, wat je noemt, een ervaren vrijwilliger. Vroeger heeft ze voedselinzamelingacties in supermarkten gecoördineerd voor de Voedselbank, tegenwoordig is ze actief voor de studievereniging Helix. Ze heeft  daar een full-time bestuursjaar ‘gedaan’, acht commissies (sic), twee jaar faculteitsraad en nu is ze voorzitter van het lustrum van Helix.

En toen verscheen daar ineens de vrijwilligercoördinator van de marathon, Sibren, niet geheel toevallig een studiegenoot van Annemieke, die vrijwilligers kwam werven. Dat leek haar wel wat. En nu zit ze er alweer voor het derde jaar bij, als coördinator van de administratie. Lopers die zich in het weekend zelf nog willen inschrijven, komen bij haar en haar medewerkers terecht. ‘Omdat iedereen het vrijwillig doet, heeft iedereen er ook zin in en het is daardoor ook heel gezellig. Ik vind het dan ook geen probleem in het weekend van de 19e maart twee maal veertien uur in touw te zijn.’

En niet alleen dan is ze aan het werk voor de marathon. Branger is nu bezig met het maken van een draaiboek om het …

 


Bent u geïnteresseerd om dit hele artikel te lezen? Dat kan. U heeft daarbij deze mogelijkheden:

– U koopt de krant bij een verkooppunt bij u in de buurt
– U kiest voor een abonnement op de krant
U bestelt een losse uitgave van de krant waarin dit artikel gepubliceerd is
U bestelt dit artikel los