Onfortuinlijke Rieneke rijdt in de wetering

Wielrennen Hans van Echtelt

Het is traditie in de Tour de Schalkwijk dat de winnaar van het eindklassement in de wetering verdwijnt om dit wielerhoogtepunt te vieren. Maar dit keer leek het scenario zich een week te vroeg te voltrekken toen Rieneke Hoogland van de Copier-ploeg in de wetering verdween zonder dat ze als winnares uit de bus was gekomen.

Het bleek dat ze een technische fout had gemaakt en van de trappers was gegleden, met een onvrijwillige duik als gevolg.

‘Het was een geluk bij een ongeluk’, zo vertelde haar vader langs het parcours. ‘Mijn dochter omzeilde een boom, klapte niet tegen het wegdek en mag na een warme douche haar rit nog een keer overrijden. Dus we zijn er heel goed afgekomen.’ Er was nog een rijdster die haar rit niet kon voltooien namelijk Loethe de Kruijf die wel tegen het asfalt belandde en door die val haar rit moest afbreken.

Het reglement van de Tour voorziet in dergelijke incidenten: er mag in het gezelschap van een extra ploegleider overgereden worden. In dit geval mochten de twee pechvogels Rieneke en Loethe tegelijk van start gaan aan het einde van het programma, met als sportieve uitsmijter dat Loethe alsnog de beste tijd van de meisjes realiseerde en dus maandagochtend in de roze leiderstrui mag vertrekken.

Bij de jongens maakte favoriet Sander Nieuwhoff die rol helemaal waar door de beste tijd van de dag op de chronometer te zetten, namelijk 2.48, een record waarmee hij de tijd van Daan Stokman evenaarde die een aantal jaren is blijven staan.  Sander mocht dan ook uit handen van burgemeester Gilbert Isabella de bloemen in ontvangst nemen op het erepodium waar de scheidende speaker Henk van Gestel traditiegetrouw het hele deelnemersveld verbaal volop aandacht gaf op het druk omzoomde parcours.