Ontketende Annemiek van Vleuten heeft nu al roze trui

Wielrennen Redactie

Al op de tweede dag van de Giro Rosa heeft Annemiek van Vleuten de felbegeerde roze leiderstrui gepakt. Daarvoor moest ze wel diep gaan. Nadat ze was weggereden van haar voornaamste concurrenten moest ze van de fiets op een steile strook met los grind. Landgenote Anna van der Breggen kwam naderbij maar Van Vleuten hervond haar ritme en kwam na 124 kilometer solo als eerste aan in finishplaats Arcidosso.

Op de openingsdag van de Giro Rosa 2020 had Van Vleuten met haar ploeg Mitchelton-Scott genoegen moeten nemen met de derde plaats in de Team Time Trial, achter de winnende formatie van Trek-Segrafredo (met Ellen van Dijk) en de nummer twee Boels-Dolmans. In de tweede rit kreeg het peloton het meteen al erg lastig. Het parcours was deels dat van de beruchte Strade Bianche, de klassieker over Toscaanse heuvels en stoffige gravelpaden met Van Vleuten in de laatste twee edities als winnaar.

Zo’n 15 kilometer voor de finish was het peloton door een moordend tempo uitgedund tot een groep van 25 rensters. Van Vleuten sprong weg en had een gaatje van een halve minuut toen het noodlot toesloeg. Ploeterend over los grind op een steile, onverharde weg viel ze met fiets en al om en leek ze het slachtoffer van materiaalpech. Dat viel mee. Ze reed weer verder weg van de achtervolgers en sloeg een dubbelslag: etappewinst en en passant ook de roze trui. ‘Amazing’ vonden ze zelfs bij haar eigen ploeg Mitchelton-Scott.

Woerdense vrouwen

Hoezeer de 37-jarige Van Vleuten had huisgehouden bleek wel uit de kille cijfers. Haar voorsprong op nummer twee Van der Breggen die de Poolse Katarzyna Niewiadoma klopte, bedroeg 1,16 minuten. Longo Borghini die als kopvrouw van Trek-Segafredo na de ploegentijdrit de eerste roze trui had mogen aantrekken, kan de eindzege al na een dag vergeten. Ze kwam binnen als veertiende met een achterstand van een dikke vier minuten, één plaats voor drievoudig winnares Marianne Vos. De twee Woerdense vrouwen Floortje Mackaij en Ellen van Dijk kwamen gebroederlijk als 24ste en 25ste over de finish op ruim 8 minuten. Tijdsverschillen die doen denken aan de Tour de France van jaren geleden.