Ontketende Van Vleuten richt slagveld aan op NK tijdrijden

Wielrennen Hans van Ommeren

Of het nou sneeuwt of tropisch warm is, het lijkt Annemiek van Vleuten niet te deren. De 36-jarige Utrechtse van geboorte werd woensdag voor de vierde maal Nederlands kampioen tijdrijden. De renster van Mitchelton-Scott verpletterde de concurrentie en hield Ellen van Dijk af van haar vijfde titel. Bij de mannen veroverde Jos van Emden zijn tweede nationale titel.

Het was warm in Ede, waar zowel de vrouwen als de mannen en beloften aan hun eenzame gevecht tegen de klok begonnen. Bij de  vrouwen bleek de oplopende temperatuur van invloed op de eindklassering. Lange tijd ging de vroeg gestarte Manon de Boer aan de leiding – ze werd uiteindelijk achtste – totdat de topfavorieten begonnen aan hun 31,8 kilometer. Van Vleuten zette bij het eerste tussenpunt meteen de snelste tijd neer, Van Dijk volgde op 19 seconden. Bij het tweede tussenpunt was de voorsprong van de veterane al opgelopen naar 54 seconden, opnieuw was Van Dijk de eerste achtervolger. Op de finish had Van Vleuten een gat geslagen van ruim anderhalve minuut op de locomotief uit Woerden (1.35). Met haar tijd van 39,14 minuten haalde ze een gemiddelde van ruim 48 kilometer per uur, daarmee illustrerend dat ze in bloedvorm verkeert. Dat belooft was voor de Giroa Rosa die over ruim een week van start gaat. Zaterdag doet Van Vleuten overigens ook mee aan het Nederlands kampioenschap op de weg in haar achtertuin – ze woont in Wageningen – al is het vlakke parcours minder geschikt voor haar. Het brons was voor Anna van der Breggen met een achterstand van 1,49. Floortje Mackaij uit Woerden werd zesde op 2,41, Roxanne Knetemann uit Nijkerk veertiende op 4.58 minuten.

 

Jos van Emden
Bij de mannen moest titelverdediger Dylan van Baarle afrekenen met onder meer Jos van Emden. Dat was te veel gevraagd van de  Veenendaler die een groot deel van het jaar in Monaco vertoeft en volgens de Italiaanse krant La Gazzetta dello Sport in de Tour-ploeg van Ineos (voorheem Sky) zal worden opgenomen. Bij het eerste tussenpunt had Van Emden (Jumbo-Visma) 18 seconden voorsprong. Sebastian Langeveld (Education First) had zich nog tussen het duo gewurmd. Aan die volgorde kwam geen verandering. De verschillen bleven klein, met de roodwitblauwe trui voor Van Emden, lid van De Volharding. Langeveld eindigde op 8 seconden als de nummer twee en Van Baarle op 27 tellen als derde. Utrechter Martijn Tusveld gaf 1.53 minuten toe en werd achtste.

Van Emden reed de 40,8 kilometer in 56,59 minuten, een gemiddelde van bijna 52 kilometer per uur. De nationale titel bij de beloften die ook 31,8 kilometer moesten afleggen, was voor Daan Hoole. Districtskampioen Gerco Pastoor uit Eemdijk werd over 43ste op 3,16 minuten over een afstand van 31,8 kilometer.