Ontspannen Femke Bol als tweede door naar finale

Atletiek Redactie

Femke Bol is op de WK atletiek doorgedrongen tot de finale van de 400 meter horden. In Eugene (VS) liep de 22-jarige Amersfoortse 52,84, de tweede tijd van de drie halve finales. Olympisch kampioene Sydney McLaughlin maakte de meeste indruk. Bijna achteloos kwam ze tot 52,17. Ook de uittredend wereldkampioene Dalilah Muhammed won haar halve eindstrijd. ‘Ik ben zelf ook een beetje verbaasd dat het zo hard gaat,’ lachtte een ontspannen Bol.

Het zit er dik in dat bovengenoemd drietal ook de medailles zal verdelen. Het gat met de overige finalisten is simpelweg te groot. Het kostte Bol iets meer moeite om haar halve eindstrijd winnend te voltooien maar ze was dan ook ruim een seconde sneller dan in de serie. Haar race ging heel ontspannen. Bol slaagde er zelfs in op het laatste stuk te versnellen toen ze in de gaten kreeg dat haar voorsprong niet al te groot was. ’Dat ik dat kan is fijn voor mijn zelfvertrouwen.’ De finale is in de nacht van vrijdag op zaterdag om 04.50 uur, Nederlandse tijd.

Bol’s vriendin Lieke Klaver presteert eveneens uitstekend in Eugene. Ze scherpte haar in de series gelopen nationale record op de 400 meter vlak verder aan. Met 50,18 plaatste Klaver zich rechtstreeks voor de finale, iets wat een Nederlandse atlete nog niet eerder had gedaan op een WK. De kans dat ze een medaille wint – met als topfavoriet Shaunae Miller-Uibo die Bol naar het zilver verwees op de WK indoor – is niet groot. Maar het belooft wat voor de 4×400 meter estafette met tenminste twee Nederlandse vrouwen in bloedvorm.