Onzekere tijden voor Van Schip en Budding bij fusie van Roompot

Wielrennen Hans van Ommeren

Het zijn onzekere tijden voor de renners in midden Nederland die een contract hebben bij Roompot-Nederlandse Loterij. Jan-Willem van Schip uit Schalkwijk en Martijn Budding uit Veenendaal krijgen als jonge wielerprof alle kans zich verder te ontwikkelen bij het procontinentale team, maar een voorgenomen fusie met het Belgische Veranda Willems-Crelan houdt de gemoederen bezig.

Want er ligt iemand dwars en niet zo maar iemand. Wout van Aert heeft als prille wegrenner dit jaar veel bewondering geoogst in zware koersen als de Strade Bianche en de voorjaarsklassiekers. Hij is ook de beoogde kopman van de nieuwe formatie die de naam Roompot-Crelan zal dragen. Met Van Aert in de gelederen wordt gehoopt op uitnodigingen voor grotere wielerrondes, zelfs deelname aan de Tour de France wordt niet uitgesloten.

Maar Van Aert wil niet mee naar de fusieploeg. De Belg wil weg, hoewel zijn contract nog loopt tot en met 2019. Het is geen geheim dat de wereldkampioen veldrijden niet overweg kan met Nick Nuyens, een van de oprichters van Sniper Cycling waar de wielerploeg Veranda Willems-Crelan onder valt. In de Belgische krant Het Laatste Nieuws stelt Van Aert teleurgesteld te zijn in manager Nuyens. ‘Amper te geloven dat een werknemer in de 21ste eeuw zo misbruikt kan worden.’ De afgelopen maanden zag hij veel mis zien gaan. ‘We sukkelden van het ene probleem in het andere. Kijk wat er overblijft. Communicatie met de renners? Nihil.’

Van Aert hoeft niet bezorgd te zijn over zijn toekomst, want WorldTour-ploegen staan in de rij voor de talentvolle Vlaming. Overigens net als voor zijn eeuwige rivaal in de cross, Mathieu van der Poel. Het tweetal steekt er in het veld met kop en schouders bovenuit en blijkt ook op de weg over bovengemiddelde capaciteiten te beschikken.

 

Nederlands karakter

De verwachting is dat manager Michael Zijlaard van Roompot-Nederlandse Loterij, de subsponsor haakt overigens volgend jaar af, op korte termijn een gesprek zal hebben met Van Aert. De nieuwe ploeg zal een sterk Nederlandse karakter houden met een ploegleiding bestaande uit Erik Breukink, Michael Boogerd en Jean Paul van Poppel. Maar het etiket ‘100 procent Nederlands’ kan in de prullenbak. Het wordt een gecombineerde Nederland-Belgische ploeg. Wel blijft de nadruk liggen op de ontwikkeling van jonge renners. Hoe de complete ploeg er volgend jaar uit zal zien, is nog niet bekend. Het streven is om in elk geval Lars Boom, nu nog LottoNL-Jumbo, aan te trekken.