Ooit kende Coté elke grasspriet in Galgenwaard

Sporthistorie Voetbal Hans van Echtelt

Het is een schrille vergelijking. Ooit was Galgenwaard het domein van Ries Coté, die bij de gemeentelijke dienst sportzaken (USLO) werkzaam was en voetbalde bij FC Utrecht. Dagelijks werkte hij in het stadion aan het in orde maken van de grasmat en verrichtte andere bijkomende klussen in de accommodatie. Op zondag voetbalde de blonde middenvelder op de grassprieten die hij zelf speelklaar had gemaakt.

Anno 2016 komt Ries jammer genoeg nooit meer in ‘zijn’ stadion. Een hersenbloeding maakt het voor hem fysiek onmogelijk om de vermoeiende tocht vanuit zijn woonplaats Almere Buiten naar Galgenwaard te maken. Dankzij zwager Jan de Groot uit Culemborg is het een tijdje nog gelukt om heen en weer te pendelen naar de thuiswedstrijden van FC Utrecht. Maar de particuliere chauffeur hoeft deze lange autoritten niet meer te maken; het kost Coté te veel energie.

Op 2 december werd hij zeventig. Een bijna vergeten waterdrager uit de topjaren van Elinkwijk en daarna een vaste waarde in de eerste acht seizoenen bij FC Utrecht.

Twee jaar terug was het nog mogelijk om een lang gesprek met hem te voeren, al verliep dat destijds al moeizaam. Nu, ter gelegenheid van zijn 70ste verjaardag, willen we ‘De Witte’ nog een keer voor het voetlicht halen.

Zijn spraakvermogen is al behoorlijk aangetast, maar toch wil Coté nog een keer graag zijn verhaal kwijt. Bijvoorbeeld van zijn enige doelpunt in het shirt van FC Utrecht, als kersverse aanvoerder nog wel. ‘Het gebeurde in het seizoen  1977-1978. Aan het begin van dat jaar had Han Berger me de aanvoerdersband gegeven. Dat vond ik natuurlijk een hele eer. Maar goed, die goal dus. Het gebeurde in de thuiswedstrijd tegen Roda JC dat destijds getraind werd door Bert Jacobs, eerder mijn allereerste coach bij FC Utrecht. Ik kreeg van zo’n twintig meter de bal aangespeeld. Normaliter is …


Bent u geïnteresseerd om dit hele artikel te lezen? Dat kan. U heeft daarbij drie mogelijkheden:

–          U kiest voor een abonnement op de papieren krant
–          U kiest voor de digitale krant
–          U bestelt een losse uitgave van de krant waarin dit artikel gepubliceerd is

Nadat wij uw gegevens ontvangen en verwerkt hebben, wordt het artikel zo spoedig mogelijk aan u verstuurd.