Ook de jeugd speelt bridge

Bridge Redactie

Als een populaire, maar steeds ouder wordende sport heeft bridge jonge mensen nodig om haar omvang, spreiding en speelniveau ook in de toekomst te behouden. En die toekomst is dichtbij: in 2017 was de gemiddelde leeftijd van NBB-leden al 71 jaar. In 2025 zal dit gestegen zijn naar 77 jaar. Daarom wil de BridgeBond jeugdbridge stimuleren, zowel in de breedte als op competitieniveau.

“In de praktijk speelt de leider na het troeftrekken een schoppen naar de aas waarna hij met drie keer ruiten die kleur elimineert. Er is een dubbelrenonce ontstaan in zowel klaveren als ruiten. De leider speelt nu een kleine schoppen en hoopt dat een van de tegenspelers een secce honneur heeft. Is dat het geval, dan moet die tegenspeler in een van de lage kleuren naspelen en troeft zuid in dummy en gooit zelf zijn schoppenverliezer.” (Uit: Bridge, jaargang 86, nummer 4, april 2018).

Bovenstaande tekst is zomaar een passage met speluitleg, vol met bridgejargon waar een niet-bridger van terugschrikt, want: hoe kan je dit spel ooit onder de knie krijgen? Het lijkt erg lastig, maar het tegendeel is waar. Honderdduizenden mensen hebben ooit bridge geleerd, onder wie duizenden jongeren. Vaak leren ze het thuis van familieleden en bij voldoende interesse sluiten ze zich bij een club aan. Daar spelen ze echter vaak tegen volwassenen met de leeftijd van hun grootouders. Niet direct de meest ‘coole’ bezigheid.

Binnen de jeugd zijn er drie leeftijdscategorieën zodat jongeren met hun leeftijdgenoten kunnen spelen: pupillen, aspiranten en junioren. Daarnaast zijn er nog drie extra categorieën: minibridgers (kinderen tot ongeveer 13 jaar), studenten (of net-afgestudeerden) tot ongeveer 28 jaar en de categorie meisjes/girls (alle vrouwelijke jeugdbridgers. Meisjes behoren ook tot een leeftijdscategorie).

De junioren, aspiranten en meisjes hebben ieder hun eigen selectie. Deze bestaan uit alle jeugdspelers die interesse hebben in bridge als wedstrijdsport, ongeacht hun niveau. Al deze selectiespelers mogen ook deelnemen aan de jeugdtrainingen die door het hele jaar worden georganiseerd.

 

Minibridge

Minibridge is vooral bedoeld voor de basisschool, maar veel bridgecursussen beginnen ook met het aanleren van (een vorm van) minibridge. Minibridge is net als bridge, maar dan zonder het bieden. Er is geen biedkaart of biedafspraak nodig: alleen vier mensen en een spel kaarten. Het is een opstapje naar gewoon bridge. Om te leren bridgen is kennis van minibridge niet noodzakelijk, maar minibridgers hebben wel een voorsprong. De spelregels zijn al bekend en bovendien staat interesse in minibridge garant voor een latere interesse voor bridge.

Pupillen zijn jeugdbridgers tot en met 15 jaar, vaak spelend bij een jeugdbridgeclub of in aparte groepjes, bijvoorbeeld op school. In 2017 hadden 30 pupillen zich bij de BridgeBond ingeschreven om gezamenlijk te trainen en toernooien te spelen. De talenten kunnen een plaats veroveren in het Nederlandse pupillenteam. Pupillen nemen deze dagen deel aan het EK voor jeugdparen in Kroatië. Onder hen Martijn Goor (Houten) en de nog piepjonge Wout Klarenbeek (Utrecht).

Ook de beste aspiranten (t/m 20) en junioren (t/m 25) zitten momenteel in Kroatië met Ronald en Sander Goor uit Houten bij de aspiranten, Utrechter Ricardo Westerbeek bij de junioren en Esther Visser en Janneke Wackwitz uit Utrecht bij de meisjes.

Bridge was vroeger enorm populair onder studenten, tegenwoordig laten ze hun studie(s) prevaleren. Maar het blijft een aantrekkelijk en uitdagend kaartspel voor studenten en op clubs door het hele land worden regelmatig cursussen voor studenten georganiseerd.  Bovendien zijn er speciale studentenbridgeverenigingen (zie bijgaand kader over Dombo). ‘Student’ mag ruim opgevat worden, vaak zijn alle jonge mensen eigenlijk welkom: tieners én twintigers, studerend of niet.

 

Verjonging

De Bridgebond heeft een Commissie Jeugdbridge in het leven geroepen die de volgende doelstellingen geformuleerd heeft:

  • Realisering van een zodanig aantal jeugdbridgeclubs dat een redelijke dekkingsgraad over het land wordt bereikt.
  • Het creëren van continuïteit in het jeugdbridge.
  • Het betrekken van bridgeverenigingen bij de ontwikkeling van jeugdbridge en -bridgers.
  • Het in stand houden en waar nodig uitbouwen van de ontwikkelde leermiddelen en methoden voor minibridge en jeugdbridge.
  • Het voeren van een specifiek kaderbeleid voor jeugdbegeleiding en -onderwijs.
  • Het opleiden van zo veel mogelijk minibridgers per jaar.
  • Het in stand houden van het wedstrijdaanbod voor de jeugd: het NK Minibridge, NK Jeugd (m.n. pupillen), Scholenkampioenschap (MB).
  • Het organiseren van centrale jeugdtrainingen.

Zie www.jeugdbridge.nl

 

 

SC Dombo

De Studenten Bridge Club DOMBO is op 20 februari 1986 opgericht door een groep van circa 30 studenten van de Universiteit Utrecht. Veel van de eerste leden waren afkomstig van het Veritas Bridge Gezelschap (V.B.G.), een ondervereniging van de studentenvereniging Veritas. Het V.B.G. wilde álle Utrechtse studenten de mogelijkheid bieden om te bridgen, maar dat was niet te verenigen met het beleid van Veritas. Daarom werd S.B.C. DOMBO opgericht, een bridgeclub voor alle studenten van de Universiteit en Hogescholen in Utrecht en omgeving.

Studenten Bridge Club Dombo telt meer dan 100 leden en wordt door velen beschouwd als de gezelligste vereniging van Utrecht en omstreken. De leden zijn lang niet allemaal (meer) student, maar de sfeer is nog steeds studentikoos. Rommelig, maar genoeg georganiseerd om een clubavond goed te laten verlopen. Serieus bridge, maar ook voldoende tijd om gezellig een drankje te nuttigen. Behoorlijk wat goede spelers, maar ook alle ruimte voor beginners. De leeftijd van de leden loopt uiteen van 18 tot ongeveer 45 jaar en daarmee heeft Dombo verreweg het jongste ledenbestand van alle Utrechtse bridgeclubs.

Zie ook http://sbcdombo.nl/