Ook op wereldpodium kan Wesly Dijs uitstekend mee

Schaatsen Redactie

Een paar honderdsten kwam Wesly Dijs zaterdag tekort voor een podiumplaats in de Wordclup van Heerenveen. Zijn 1.44.48 betekende wel een nieuw persoonlijke record voor de schaatser uit Soest. Een dag later mocht hij opnieuw aantreden voor de Worldcup, nu op de 1000 meter, waarvoor hij zich ook gekwalificeerd heeft voor het WK afstanden. Ditmaal werd Dijs zesde in 1.08.43. Thomas Krol was de grootverdiener, hij won beide afstanden.

De tijden die Dijs realiseerde waren zonder meer respectabel. Om het podium te halen mag er niets fout gaan. Maar hij hikt er tegenaan. De 25-jarige schaatser uit Soest heeft dit seizoen daadwerkelijk de sprong naar de wereldtop gemaakt.

Op de 1000m was de wereldrecordhouder er ook bij. Dat is de Rus Pavel Kulizhnikov. Hij mist nog duidelijk wedstrijdvorm na geveld te zijn door het coronavirus. Op de 500m ging de boomlange Rus onderuit, op de dubbele afstand moest hij genoegen nemen met brons.

Het ijs in Heerenveen was het hele weekend erg snel. De winnende tijd op de 1500 meter van Krol was 1.43.23, waarmee hij net boven het baanrecord van Kjeld Nuis bleef. Die pakte het brons, nog achter Patrick Roest maar dus wel een fractie voor Dijs.

Ook de 1.07,48 van Krol op de 1000m was van heel hoog niveau. Hij bleef daarmee zijn ploeggenoot Kai Verbij, die op de 500m gevallen was in dezelfde bocht als Kulizhnikov, nipt voor (1.07,57).