Ook schakers dromen van cupfinal

Denksport Hans van Ommeren

De cup werd niet gevuld met champagne. Het zou Paul Keres ook een vermogen gekost hebben. Een joekel van een trofee was de beloning  voor vier schakers, die op 29 mei 2014 een nieuw hoofdstuk aan de toch al rijke historie van de Utrechtse vereniging toevoegden.

Het kwartet, bestaande uit de drie dartele jongeren Peter Lombaers, Demre Kerigan en Hugo ten Hertog en de rots in de branding Xander Wemmers, kon alleen maar dromen van de cup toen ze op Hemelvaartsdag afreisden naar Wijchen, voor even geen dorp onder de rook van Nijmegen, maar het epicentrum van de Nederlandse schaakwereld. Immers, nog nimmer was de nationale beker in Utrecht beland, als je de archieven van de schaakbond mag geloven.

Jan Jaap Janse, voorzitter van Paul Keres, was ooggetuige van de bloedstollende  tijdnoodfase. Hij begint weer te glunderen als hij terugdenkt aan die gedenkwaardige dag in mei. ‘Je mag het gerust een grote verrassing noemen. Eigenlijk was het uniek dat een stel amateurs de cup wint. Het zijn bijna altijd gesponsorde teams die de geldbuidel open trekken om topspelers te kunnen inzetten. Ook grootmeesters, zeker.’

Nu was dat jaar de meesterklasse – de hoogste vaderlandse afdeling – karig vertegenwoordigd in de bekerfinale waarvoor vier teams zich hadden gekwalificeerd. Alleen HMC uit Den Bosch acteerde op het allerhoogste niveau. In de halve finale maakte Paul Keres korte metten met DSC uit Delft. HMC werd zoals verwacht in de eindstrijd de tegenstander. Het Groningse SISSA, nu een van de sterkste teams van Nederland, had twee jaar geleden niets in te brengen.

Het Utrechtse viertal was niet onder de indruk van de gelouterde tegenstander en de beker werd met luid gejuich begroet door de supporters die waren meegereisd. Dat waren er geen bussen vol, maar de fysieke en morele steun van het zestal was meer dan welkom. ‘Bovendien werden de partijen ‘thuis’ gevolgd via internet. Ze werden live uitgezonden,’ verklaart Janse. ‘Het regende na afloop reacties en op de clubavond hebben we onze spelers nog eens in het zonnetje gezet.’

Een bekerfinale heeft iets magisch, welke sport het ook  …

 

Bent u geïnteresseerd om dit hele artikel te lezen? Neem een jaarabonnement, halfjaarabonnement of proefabonnement op de Utrechtse Sportkrant en krijg dit artikel binnen enkele uren in uw mailbox.
Vervolgens wordt de Utrechtse Sportkrant elke vrijdag bij u thuisbezorgd en blijft u op de hoogte van lokaal sportnieuws.