Ook Utrechtse renners voelen magie Ronde van Vlaanderen

Wielrennen Hans van Ommeren

België is al de hele week in de ban van de Ronde van Vlaanderen, de hoogmis van het wielrennen zoals de zuiderburen het meer dan 100-jarige monument betitelen. Een speciale koers zal het zondag ook zijn voor Veenendaler Dylan van Baarle, Jan-Willem van Schip uit Schalkwijk, Ellen van Dijk uit Woerden en de Utrechtse van geboorte Annemiek van Vleuten. Een vooruitblik.

Zondag werd op de Belgische televisie het startsein gegeven voor een week vol nostalgie, interviews en prognostieken met een prachtige documentaire over Vlaanderens Mooiste van vorig jaar. Met als winnaar Niki Terpstra, inderdaad, de renner die in zijn laatste jaar als amateur nog gauw de Ronde van Midden-Nederland bijschreef op zijn palmares. De documentaire schetste vooral beelden uit de ploegleiderswagens, de hectiek die een dergelijke koers van 270 kilometer over smalle, kronkelende polderwegen en slopende kasseienhellingen met zich meebrengt.

Ook voor Dylan van Baarle heeft de Ronde van Vlaanderen een magische klank. Het is een van de grote doelen waar de Veenendaler, die een flink deel van het jaar in Monaco doorbrengt, zijn zinnen op heeft gezet. Vorig jaar werd hij twaalfde na lange tijd serieus meegedaan te hebben voor het podium. De renner van Sky was dit seizoen al vroeg in vorm nadat hij vorig jaar het WK miste na een val in de Vuelta. Maar hoe het met zijn huidige vorm gesteld is, is onduidelijk. In Dwars door Vlaanderen reed hij woensdag anoniem mee en die koers is toch een beetje een graadmeter wie er zondag aan het front verwacht mogen worden. Wel was Van Baarle hersteld van de handbreuk die hij opliep in de Omloop Het Nieuwsblad.

Bij Jan-Willem van Schip zal het ongetwijfeld blijven bij dromen van een topklassering. Vorig jaar maakte de Schalkwijker zoveel indruk in de Vlaamse koersen dat de Belgische commentatoren ook dit jaar wanneer hij in beeld is prompt weer beginnen over het opmerkelijke stuur van zijn fiets. Van Schip is een aanvaller pur sang. Hij weet dat hij het vermogen ontbeert om in de finale echt mee te doen en zal zeker het shirt van Roompot willen uitdragen in ontsnappingen.

Opmerkelijk is dat de meeste kansen op de overwinning in de 103de editie worden toegedicht aan veldrijders. Voorop Mathieu van der Poel die als een vorst heerste in Dwars door Vlaanderen, gevolgd door de Belg Wout van Aert van de Nederlandse ploeg Jumbo-Visma en de Tsjech, en inmiddels halve Belg, Zdeněk Stybar. Misschien een idee voor Lars van der Haar?

De start is in Antwerpen en na zeventien klimmetjes en vijf specifieke kasseistroken is de finish in Oudenaarde. De Muur van Geraardsbergen zit al vroeg in het parkoers, de Koppenberg en vooral Oude Kwaremont en Paterberg zullen zondag als scherprechter fungeren is de verwachting.

 

Annemiek van Vleuten

Pas enkele jaren zat Annemiek van Vleuten op de fiets toen ze in 2011 de Ronde van Vlaanderen voor vrouwen won. ‘Vanaf dat moment telde ik echt mee.’ Van Vleuten, geboren in het gelijknamige dorp dat inmiddels door Utrecht is ingelijfd, ontpopte zich tot een van de kleurrijkste renners van het hele vrouwenpeloton. Hoogtepunten wisselde ze af met dieptepunten, vaak ingeluid door een zware val. Ondanks haar 36 jaar zal niemand haar onderschatten. Als tweevoudig wereldkampioene tijdrijden kan ze er in haar eentje vandoor gaan en weg blijven, ze kan klimmen als de beste en beschikt over een ongeëvenaarde taaiheid en doorzettingsvermogen. In de Strade Bianche gaf ze dit voorjaar al haar visitekaartje af. Vorig jaar werd Van Vleuten derde in de Ronde van Vlaanderen, achter Anna van der Breggen en Amy Pieters. Van der Breggen zal opnieuw de te kloppen concurrente zijn, maar op het vinkentouw zit ongetwijfeld ook Ellen van Dijk uit Woerden die woensdag ijzersterk soleerde in Dwars door Vlaanderen.

De 16de vrouweneditie is opnieuw zwaarder geworden met nieuwe hellingen als de Steenbeekdries en de Taaienberg. Maar ook bij de vrouwen zal de finale bepaald worden door de Kwaremont en de Paterberg. Gruwelijk kunnen afzien, dat is zowel bij de mannen als bij de vrouwen het belangrijkste wapen voor een triomf in de Ronde van Vlaanderen.

Voor de wielerliefhebbers is het zondag smullen geblazen. Op de Belgische tv begint Sporza al om 9.30 uur met de uitzending. De NOS komt de hele middag met beelden van de koers en dat geldt ook voor Eurosport.