Ook Utrechtse wielerfan in de ban van Dumoulin-Froome

Wielrennen Hans van Ommeren

Voor de wielerliefhebber kan het jaar 2018 niet snel genoeg aanbreken. Een confrontatie tussen Chris Froome en Tom Dumoulin lijkt  min of meer een zekerheidje. De vraag is alleen, gaat dat in de Italiaanse Apennijnen gebeuren of in de Franse Alpen? In de schaduw van het titanengevecht leeft een lokaal issue: zien we na bijna dertig jaar weer een Utrechtse renner in een grote ronde?

De Nederlandse media waren deze week massaal uitgerukt naar Milaan voor de presentatie van de Giro d’Italia 2018. De route van de grote broer was al een maand bekend. De Tour de France telt volgend jaar zes bergetappes en slechts een tijdrit van 32 kilometer. Tom Dumoulin, de winnaar van de Giro dit jaar, wachtte intussen in spanning af wat de Italianen hem te bieden hadden. Een langere race tegen het uurwerk? In dat geval zou de tijdritspecialist vermoedelijk in het voorjaar wederom afreizen naar de Giro.

Na de presentatie, op zijn Italiaans, dus met blondines en bombastische deuntjes, hield de Limburger zich evenwel op de vlakte. Hij heeft de knoop al wel doorgehakt, maar wat hij nu gaat rijden, de Giro of de Tour, is nog steeds niet duidelijk. Het parkoers gaf de kenners ook al geen aanwijziging. Weliswaar zijn er twee individuele tijdritten in de Giro, maar het aantal kilometers – 45 – is niet veel meer dan in de Tour, waar bovendien ook een ploegentijdrit op het menu staat. Daarentegen zijn er wel meer bergetappes in de Giro, acht in totaal, maar aangezien de meeste niet al te zwaar zijn zullen ze Dumoulin geen schrik aanjagen.

 

Martijn Tusveld

Martijn Tusveld staat niet in elk geval niet voor een dilemma. Het kersverse lid van Team Sunweb zal een gat in de lucht springen als hij tot de uitverkorenen gaat behoren voor een grote ronde. De 24-jarige Utrechter reed zich afgelopen seizoen zo in de kijker dat hij van het ‘nietige’ Roompot – Nederlandse Loterij – overigens met alle respect, want de procontinentale Nederlandse profploeg voert een lovenswaardig beleid –  de sprong mag maken naar het grote Sunweb.

Waarom zou de Utrechter, die jarenlang tamelijk onopvallend acteerde in het Rabobank Development Team, zijn gecontracteerd door de ploeg van Tom Dumoulin? Hij kan aardig klimmen, dat liet hij zien in onder meer de Ronde van Oostenrijk met een tiende plaats in het eindklassement, maar de blik van Sunweb is niet gericht op kleinere etappekoersen, ook al komt het budget niet in de buurt van het rijke Sky van Tour- en Vuelta-winnaar Chris Froome. Dankzij slim management en een uitgekiende strategie heeft Sunweb, ondanks een Duitse licentie voornamelijk van Nederlands bloed, zich opgeworpen tot de belangrijkste uitdager volgend jaar van de Engelse tank. Zeker na de wereldtitel in de ploegentijdrit die Sunweb nog meer moraal zal hebben gegeven.

Aannemelijk is dat Tusveld  gehaald is om een kopman bij te staan in de beklimmingen. Dat hoeft niet Dumoulin te zijn. De kans is groot dat Wilco Kelderman na zijn ijzersterke optreden in de Vuelta waar hij na een geweldig gevecht net naast het podium belandde, opnieuw voor eigen succes mag gaan in een grote ronde.

Weliswaar was jarenlang een gouden regel dat je met jonge renners voorzichtig moet omspringen. Je moet ze eerst laten rijpen, niet meteen tot de bodem laten gaan in een drieweekse slijtageslag.

 

Michel Stolker

Wat dat betreft spreekt het verhaal van Michel Stolker boekdelen. De Utrechter, geboren in 1933 in Zuilen, debuteerde in 1956 in de Giro en won zelfs een rit. Voor de roemruchte ploegleider Kees Pellenaars reden om Stolker meteen mee te nemen naar de Tour, waar hij door een val vroegtijdig naar huis kon. Was dat niet gebeurd, dan was Stolker ongetwijfeld aan uitputting ten onder gegaan. Jarenlang bleef de zware arbeid in zijn eerste jaar als prof als een loden deken om zijn benen gewikkeld.

Maar dat was in 1956. Anno 2017, volgend jaar dus 2018, is de professionele begeleiding onvergelijkbaar met die van zestig jaar geleden. Bovendien kun je Tusveld niet echt meer een rookie noemen. Hij heeft immers al aan het profmetier kunnen ruiken, zij het op een bescheiden niveau, maar zijn ontwikkeling heft er een sterke impuls door gekregen.

 

Ziekte van Pfeiffer

Een tegenvaller voor de Utrechter is dat hij het tweede deel van het seizoen in de ziekenboeg belandde. Tusveld kampt met de ziekte van Pfeiffer. Hoe lang hij daar last van zal ondervinden weet niemand, wel zal het zonder twijfel een conditionele terugslag betekenen die de kansen op een debuut in een grote ronde een stuk kleiner maakt. Meer waarschijnlijk is dan ook dat Theo de Rooij, 125ste in de Tour de France van 1989,  vooralsnog de laatste renner uit Utrecht (eigenlijk Harmelen) blijft die een grote ronde volbracht.