Op jacht naar nieuwe wereldtitel in Thailand

Kickboksen Roberto Cancian

De 15-jarige Quinty Klein Gotink heeft zich al zes keer tot Nederlands kampioen laten kronen. Ook sleepte zij bij het kickboksen en Muay Thai bij elkaar al acht wereldtitels en twee Europese titels in de wacht. Eind van dit jaar wil ze in Thailand, het land waar de sport immens populair is, haar wereldtitel verdedigen. In de sportschool van eigenaar Marcel Verhaar, hij veroverde zelf ook al meerdere titels in deze sport, vertelt de Veenendaalse haar verhaal.

Ze heeft net training gegeven aan de jeugd van 4 tot en met 14 jaar. ‘Zelf train ik vijf dagen in de week, vaak twee keer per dag. Daarnaast is het ook enorm leuk om training te geven aan deze jonge doelgroep. Goed ook om ze bekend te maken met de sport.’

 

Gedaantewisseling

Quinty Klein Gotink zelf begon op haar achtste jaar met kickboksen. ‘Daarvoor heb ik heel even aan hockey gedaan waarna ik op karate ben gegaan. Dat was alleen niet zo mijn ding. Na de karatetraining was er een kickbokstraining en mijn vader (die tegenwoordig bij al mijn wedstrijden in de hoek staat) vroeg of ik daar ook aan mee wilde doen. Dat heb ik dus gedaan. Ik vond het kickboksen leuker, ook omdat je mag sparren. Bij karate mag het allemaal niet zo hard op jonge leeftijd.’ Het meisje dat in de sportschool op een ontspannen manier over haar sport vertelt, lijkt eenmaal in de ring een gedaantewisseling te ondergaan. Met vuur in de ogen en met enorme felheid gaat ze de duels aan met haar tegenstander. ‘Toen ik nog jonger was had je wel eens wedstrijden dat wanneer de tegenstander begon te huilen, het duel ook direct klaar was. Daar heb ik zelf niet zo’n last van.’

Wel merkt Klein Gotink dat de tegenstanders sterker worden nu ze wat ouder wordt. ‘Toen ik net één dag negen jaar was, werd ik voor de eerste keer Nederlands kampioen. Op mijn twaalfde jaar werd ik voor het eerst wereldkampioen. Je hebt het voordeel in de sport dat je zowel bij het kickboksen als bij Muay Thai in meerdere klassen titels kan winnen. Wanneer je kleiner bent kan je veel compenseren, nu wordt dat lastiger omdat je tegenstanders ook echt sterker worden.’

Haar wereldtitel in Thailand verdedigen is voor 2021 het grote doel van Quinty Klein Gotink. Als 12-jarig meisje vocht ze al in Thailand wat bijzonder was omdat ze daar een professionele partij vocht zonder bescherming. Ze stond daar in de ring tegen een meisje van 18 jaar. ‘Ik wilde dat zelf graag. In Thailand zijn ze gewend om veel te trappen, als je stoot dan moeten ze zich daar altijd tegen wapenen. Ik ben iemand die juist veel wil stoten naast het trappen.  Uiteindelijk won ik dat gevecht op een technische knock-out. De scheidsrechter stopte het duel omdat de tegenstander het niet meer aan kon’, zegt ze met een zuinige lach.

 

Muay Thai

Ze wil de combinatie tussen kickboksen en Muay Thai blijven houden, hoewel er op dat laatste onderdeel minder wordt getraind. ‘Muay Thai is wel leuker omdat je ook de knieën en de ellebogen mag gebruiken’, legt ze uit. Wanneer Klein Gotink, die voor Team Verhaar uit Veenendaal uitkomt, wordt gevraagd waar ze nog winst kan boeken, dan countert ze vrij snel. ‘Ik moet agressiever worden. Met mijn trainer werk ik daaraan. Verhaar is geweldig als trainer maar het is ook superleuk om te doen. Hard werken hoort er gewoon bij wanneer je het hoogst haalbare wilt bereiken. Daar doe ik alles voor.’ Haar trainingsmaatje Figuereido beaamt dat. ‘Zij is best wel irritant met sparren omdat ze slim hoe ze vecht en precies weet wat ze gaat doen. Het is dat ik iets zwaarder ben, maar met ‘tikken’ pakt Quinty me.’

Klein Gotink zoekt de prikkels en de uitdagingen op om alleen nog maar beter te kunnen worden. De warming-up vindt ze minder leuk. ‘Het rondjes lopen om warm te worden is nodig, maar liever sla ik dat over’, lacht ze.

 

Hoofdcontact

Binnenkort vecht ze een wedstrijd in het Franse Lyon tegen een Engelse tegenstandster. ‘In Nederland mag je pas op je achttiende jaar ‘op het hoofd’ vechten. Tot achttien jaar is mag er alleen zonder hoofdcontact en met bescherming gevochten worden. Na achttien jaar mag dat met hoofdcontact en zonder bescherming. In het buitenland mag het soms al zonder, dat wil ik ook doen.’

In december wacht dan het duel om de wereldtitel in Phuket. ‘In Thailand gaan we ook op trainingskamp waarna daar ook het wereldkampioenschap is. Dat is ideaal en ook mogelijk gemaakt door mijn sponsor CTS-it.’

Op de vraag waar ze van droomt om te bereiken in haar sport, dan komen ook de Olympische Spelen ter sprake. ‘De sport is erkend en in 2024 wanneer de Olympische Spelen in Parijs zijn, dan ben ik 18 jaar. Ik zou dan graag willen deelnemen daar.’ Het kenmerkt haar door uit te spreken wat ze wil. Natuurlijk zal het lastig worden om er in Frankrijk al bij te zijn maar waarom het niet als doel stellen in plaats van te zeggen dat het in 2028 ook kan.

Als wereldkampioene wil Quinty Klein Gotink zich blijven meten met de allerbesten. Dat is nu als 15-jarige maar dat zal mogelijk niet anders zijn wanneer ze 18 of 20 jaar is. ‘Als ik 20 jaar ben dan zou het super zijn wanneer ik al bij de Olympische Spelen ben geweest, wereldkampioen ben en bijvoorbeeld wedstrijden bij GLORY kan vechten. Op dat podium kan je in deze sport veel winnen.’

Wat ze na haar opleiding aan het Rembrandt College wil doen, dat weet ze nog niet precies. ‘Ik ga nu 4 VWO in dus ik heb nog even de tijd. Wel weet ik dat ik graag in de kickbokssport actief wil blijven.’