Open Kampioenschap van Utrecht nog steeds in trek bij schakers

Schaken Redactie

Al weken, zo niet maanden, wordt er door schaakliefhebbers naar uitgekeken: het Open Kampioenschap van Utrecht. Drie dagen van opwindende partijen, soms hoogstandjes pur sang, in een gemoedelijke ambiance. Het OKU beleeft dit jaar zijn 45ste editie. Vrijdagavond 1 juni worden de eerste zetten gedaan in het Stedelijk Gymnasium.

Gezien het aantal inschrijvingen dat tegen de 200 loopt is het OKU nog springlevend. De voorlopige deelnemerslijst, tot 31 mei 18.00 uur kan er worden ingeschreven, vermeldt vier internationale grootmeesters. De gebroeders Csaba en Jozsef Horvath uit Hongarije zijn weer van de partij. Csaba Horvath was vorig jaar toernooiwinnaar samen met de verrassende Julian van Overdam. Die doet dit jaar opnieuw een gooi naar een topklassering. Ook Normunds Miezis uit Letland en Bogdan Lalic uit Kroatië hebben de titel van GM achter hun naam.

De concurrentie komt vooral van Utrechter Hugo ten Hertog, een kind van de organiserende vereniging Paul Keres, Li Riemersma van BSG en Liam Vrolijk (SV Mülheim Nord). Vorig jaar imponeerde de pas 15-jarige Oele Dijkhuis uit Utrecht met een score van 4,5 uit 6 partijen. Wellicht kan het jonge talent dat kunststukje herhalen of zelfs verbeteren. Voor de winnaar van de A-groep ligt een cheque van 1.000 euro klaar.

Er wordt gespeeld in het Stedelijk Gymnasium in Utrecht aan de Ina Boudier Bakkerlaan 7. Vrijdagavond wordt er tevens gestreden om de SGS-beker. Zaterdag krijgen de deelnemers drie partijen voor de kiezen, zondag twee.