Openhartige documentaire over jonge kinderen en topsport

Sportboek en -film recensie Turnen Redactie

Wat doet topsport met een kind en met zijn ouders? De Utrechtse regisseur Esther Pardijs maakte het van dichtbij mee toen haar zoon van 9 tot de nationale turnselectie werd toegelaten. Ze besloot over de dilemma’s die topsport teweegbrengt een documentaire te maken. TURN! gaat tijdens het Nederlands Film Festival in Utrecht in première en wordt 7 oktober uitgezonden op NPO2.

De succesvolle judocoach Cor van der Geest, vader van onder meer oud-wereldkampioen Dennis, sloeg de spijker op de kop met de uitspraak: ‘Topsport zonder ouders is onmogelijk. Met ouders vaak een ramp.’ Het is een van de conclusies die je kunt trekken bij het zien van de documentaire TURN!, die regisseur Esther Paradijs tot verrassende inzichten bracht.

‘Ik ben niet zo’n type als die schreeuwende voetbalouders langs de lijn’, denkt Pardijs als haar zoontje van 9 wordt toegelaten tot de KNGU turnselectie. Maar eenmaal op de tribune bij de Nederlandse kampioenschappen voelt zij net als de anderen competitiedrang, trots, jaloezie en afgunst. ‘Als een ander kind valt, eindigt mijn kind hoger’, zo denkt ze.

Uit verbazing over zichzelf besluit Pardijs haar zoon Roman en andere ouders en hun kinderen met de camera te volgen. Het resultaat is de documentaire TURN!, die het regime toont waaraan topsportkinderen zich moeten onderwerpen. Ook de worstelingen en dilemma’s van hun tobbende ouders komen uitvoerig aan bod.

Vader Oscar is zeer ambitieus. Hij vindt het chauffeuren van zijn zoontje Wytze van en naar de turnhal niet genoeg. Het is toch zeker de taak als vader om het maximale uit je zoon te halen? Als je zoveel tijd en energie investeert is het toch niet gek dat je als ouder iets terug verwacht qua prestaties? Oscar worstelt met de vraag of hij de trainer van zijn getalenteerde zoon wel kan vertrouwen. Krijgt Wytze wel de aandacht die hij verdient?

‘Als een kind vroeg zijn talent ontdekt, geeft dat mogelijkheden, zelfvertrouwen en geluk’, denkt moeder/regisseur Pardijs. Maar als haar zoon Roman door de trainer wordt afgeraden om naar verjaardagsfeestjes te gaan omdat hij moet trainen begint ze te twijfelen. Moet je een kind een sociaal leven ontzeggen? Ze realiseert zich dat ze een keus moet maken. Hoe verder je gaat, des te moeilijker het is om te stoppen. Op dit niveau kun je eigenlijk maar één keer stoppen.

 

Huilend trainen

Moeder Femke en vader Erik houden het welbevinden van hun zoon Jannik nauwlettend in de gaten. Maar als Jannik huilend aangeeft niet te willen trainen, worden hij en zijn vader toch door de trainer overgehaald om te gaan turnen.

Over de lastige dubbelrol van regisseur en moeder zijn in de film, zegt Pardijs: ‘Als mijn zoon er even doorheen zat en ik filmde hem, voelde ik me een slechte moeder. Als ik hem niet filmde, maar troostte, voelde ik me een slechte regisseur. Ik moet eerlijk toegeven dat de regisseur in mij het vaker won. Ben ik dan toch zo’n ouder die over de rug van haar kind iets wil bereiken?’

In het indringende en openhartige filmportret legt de filmmaakster de keuzes bloot die zij en andere topsportouders moeten maken. De film roept vragen op over opvoeding en de maatschappij waarin we leven. Kun je weten wat goed is voor je kind, op korte en lange en termijn? Wat verwachten we eigenlijk van onze kinderen?

 

TURN! gaat in première tijdens het Nederlands Film Festival (27 september tot 5 oktober) in Utrecht en wordt in oktober uitgezonden tijdens de WK turnen in Stuttgart waar Olympisch kampioen Epke Zonderland zijn titel verdedigt. De film is tevens voor een Gouden Kalf genomineerd. TURN! is geproduceerd door Conijn Film in samenwerking met KRO-NCRV en werd mogelijk gemaakt met steun van het NPO-fonds en het Fentener van Vlissingen Fonds. Op 7 oktober is de documentaire om 21.00 uur op tv te zien (NPO2).