Opnieuw EK limiet behaald tijdens NK Atletiek

Atletiek Redactie

Op een lange derde dag van de ASICS NK Atletiek met veel finales vormden de eerste titel en EK-limiet op de 400m horden voor Anna Sjoukje Runia en de EK-limiet op de 200m voor Liemarvan Bonevacia de hoogtepunten. Bonevacia wist zich al tijdens de halve finales van de 200 meter voor mannen te plaatsen, eerder had hij ook al de limiet van de 400 meter gelopen.

Kogelslingeren mannen

De eerste finale van deze derde dag van de NK Atletiek was het kogelslingeren bij de mannen. Dit beloofde een open wedstrijd te worden en dit werd het dan ook. Vroeg in de wedstrijd nam Etiènne Orbons (AV Unitas Sittard) de leiding met 59.32m. Onder applaus van de rest van de deelnemers passeerde echter Dennis Helleman (AAC Amsterdam) de Limburger met 60.05m. Sander Stok (AV 1923 Amsterdam) meldde zich in deze poging ook als titelkandidaat met 57.77m. Hij wist zich nog wel te verbeteren naar 58.05m, maar bleef op de bronzen medaille steken. Ook Dennis en Etiènne wisselden niet meer van positie en dus behaalde Dennis zijn eerste titel binnen.

 

Kogelslingeren vrouwen

De finale kogelslingeren voor de vrouwen was eigenlijk al afgelopen na 2 worpen. Sina Maj Holthuijsen (AV Unitas Sittard) begon met 61.55m, een afstand die de concurrentie in 6 pogingen niet kon benaderen. De winnende  serie bestond bijna volledig uit worpen boven de 60 meter, met 62.14m als beste resultaat. Op ruim 3 meter achterstand eindigde Wendy Koolhaas (Groningen Atletiek) op de 2e plaats, AA Drink Talent Jorinde van Klinken zat daar weer een meter achter en nam de bronzen medaille ook mee naar Groningen. Eva Reinders hoopte op een 1-2-3 voor Groningen Atletiek, maar dat was buiten Holthuijsen gerekend.

 

Discuswerpen mannen

Spannender was het bij het discuswerpen. In de tweede poging legde Erik Cadée (Prins Hendrik Vught) met 58.62m een goede basis voor een zevende titel. Stephan Dekker (ARV Ilion Zoetermeer) volgde lang op gepaste afstand, maar werd in de 4e poging door Caspar Hattink (Phanos Amsterdam) naar de derde plek verwezen. Deze twee podiumkandidaten namen nog 2 keer vol risico, maar de bovenste 3 plaatsen wisselden niet meer. In de laatste poging verbeterde Cadée zich nog naar 59.23m en kan zich nu nog ruim een maand voorbereiden op de EK in Berlijn.

Erik Cadée

 

 

800m vrouwen

De middellange afstanden op kampioenschappen worden vaak tactische races. Zo ook de 800m bij de vrouwen vandaag. Na een relatief rustige eerste ronde kwamen de vrouwen 4 breed bij de bel. De eerste aanval werd na 500m geplaatst door Suzanne Voorrips (Groningen Atletiek), die direct gecounterd werd door Marissa Damink (ESAV Asterix Eindhoven) en Bregje Sloot (De Liemers Zevenaar). De juniore viel af, waardoor Damink en Voorrips bijna zij aan zij het rechte stuk op kwamen. Daarbij rekenden zij buiten Britt Ummels (AV Unitas Sittard), die aan de binnenzijde het hele veld passeerde en de titel pakte in 2:10.75. Achter haar pakte Voorrips het zilver en Damink het brons.

Britt Ummels wint

 

 

Hinkstapspringen vrouwen

Zoals op meerdere onderdelen werd de winnende sprong al in de eerste ronde neergezet. Patricia Krolis (Rotterdam Atletiek) begon met 12.36m en pakte hiermee het goud. Daarachter was het lang spannend met 3 vrouwen die lang net onder de 12-metergrens bleven. Lousie Taatgen (AV Impala Drachten) was van hen de eerste die verder sprong dan 12 meter (12.29m). Maureen Herremans (Prins Hendrik) antwoordde meteen met 12.19m en verstevigde haar 3e plaats. In het verdere verloop van de wedstrijd zouden zij niet meer van plek wisselen.

Patricia Krolis

 

 

400m horden mannen

De eerste 9 hordes namen Nick Smidt (AAC ’61 Assen) en Jesper Arts (Prins Hendrik Vught) zo goed als synchroon. Tussen horde 9 en 10 maakte Smidt echter het verschil en zo pakte hij zijn 1e Nederlandse titel bij de senioren. Viervoudig Nederlands kampioen Arts moest genoegen nemen met het zilver. Achter hen pakte Martijn Meijer (eveneens Prins Hendrik Vught) met een verschroeiende laatste halve ronde het zilver.

Nick Schmidt wint

 

 

400m horden vrouwen

De eerste mogelijkheid voor een EK-ticket via de inmiddels bekende “kampioenenregeling” was voor Anna Sjoukje Runia (SAV Grootebroek). Op de ranglijst van dit jaar had zij een riante voorsprong en de grootste tegenstander van vandaag was misschien zij zelf. Even werd het nog spannend toen zij horde 4 aantikte, maar uiteindelijk wist zij ook haar naaste belager Nora Ritzen (AV Unitas Sittard) af te schudden en afgetekend te winnen. Meruska Eduarda (Rotterdam Atletiek) miste vanochtend nipt de finale van het verspringen, maar liep op de 400m horden naast het brons.

Anna Sjoukje Runia wint

 

 

Discuswerpen vrouwen

Twee vrouwen steken dit jaar duidelijk boven de rest van het veld uit: Corinne Nugter (AV NOP Emmeloord) en Jorinde van Klinken (Groningen Atletiek). Ook op de NK werd het een two-women-show. Nugter benaderde haar PR met 59.10m in de laatste poging, maar ook haar 2e poging van 58.02m was genoeg voor de winst. Van Klinken komt echter ieder jaar dichterbij. De juniore uit het AA Drink Talententeam kwam met 57.10m tot op precies 2 meter. Enid Duut (PAC Rotterdam) pakte in de laatste poging het brons met 51.15m van haar clubgenote Alide van Daalen af.

 

Hoogspringen vrouwen

De medailles in deze wedstrijd waren al vrij vroeg bekend. Op 1.73m haakte vrijwel het hele veld af, waarna alleen Manon Schoop (AV NOP Emmeloord), Nele van den Broek (GAC Hilversum) en Chanté Samuel (Phanos Amsterdam). Op de volgende hoogte van 1.76m waren zij allemaal veroordeeld tot de derde poging, die alleen Schoop succesvol afrondde. Van den Broek had op de voorgaande hoogtes minder foutsprongen en pakte dus zilver. Samuel neemt het brons mee naar Amsterdam.

Manon Schoop

 

 

Kogelstoten mannen

Patrick Cronie (AAC Amsterdam) neemt al jaren het goud mee naar huis. Ook in 2018 mag hij zich weer kampioen noemen, al had hij graag verder willen stoten dan 19.01m. Achter hem veroverde Erik Cadée (Prins Hendrik Vught) zijn tweede medaille van de dag. Remco Goetheer (Rotterdam Atletiek) stootte ook over de 18 meter (18.18m) en is de op twee na beste kogelstoter van Nederland.

Patrick Cronie

 

 

Verspringen mannen

De finale verspringen van de mannen kende veel positiewisselingen. Zo nam Pim Jehee (Prins Hendrik Vught) al vroeg de leiding. Nog in de eerste poging nam Ignisious Gaisah (PAC Rotterdam) de leiding over met 7.38m. Dudley Boeldak (Rotterdam Atletiek) zette daarna 7.60m neer, waarna Gaisah serieus aan de bak moest. Met 7.64m lukte het uiteindelijk, ondanks dat hij met de aanloop constant niet goed uitkwam. Het bleek genoeg voor de gouden medaille. Boeldak werd uiteindelijk tweede, Jehee 3e.

Ignisious Gaisah

 

 

1500m mannen

Direct na de start werd al snel duidelijk dat de mannen er een tactische race van gingen maken. Na 900 meter in 2.46 vond Valentijn Weinans (Nijmegen Atletiek) het wel welletjes en schoot er als een raket vandoor. De concurrentie rekende hier niet op en binnen no time had hij een gat van 20 meter. Bram Anderiessen (AKU Uithoorn) liep langzaam het gat dicht, maar nam hierbij ook Richard Douma (AV Zaanland) en Mike Foppen (Nijmegen Atletiek) mee. Op het laatste rechte stuk nam Anderiessen over, waarna Douma definitief de leiding overnam. Foppen schoof achter hem naar plek 2 en Anderiessen passeerde de finishlijn als derde.

Bron: AtletiekUnie