Optimistisch uit de put door Tegenkracht

Varia Edwin Stoel

Bewegen is goed tegen hart- en vaatziekten, depressies, diabetes, Parkinson, astma, obesitas, darmziekten, Alzheimer en tegen kanker.

Bewegen is goed tegen alles. Maar ook als je gezond leeft, gezond eet, kilometers wegblijft van asbest, niet rookt, niet in de zon ligt en veel beweegt, kan het noodlot toeslaan: de diagnose kanker. Ook aanleg en vooral de genen spelen een rol.

Jelle Wolthuizen trof het in 2005: slokdarmkanker. Daarvoor gold toen en nu een tamelijk uitzichtloze prognose.  Sinds 2005 is er grote vooruitgang geboekt in de behandeling van kanker, maar onveranderd is dat de diagnose een enorme invloed heeft op je leven. Je gaat een onbekend traject in. Je moet vechten, maar de vijand is je eigen lichaam. Bestralingen en chemotherapie hakken er in, waardoor ernstige vermoeidheid, conditieverlies en spierafbraak kunnen ontstaan. Je bent daarom geneigd om rust te nemen om zo energie te sparen en vermoeidheid te voorkomen.

En dat is niet goed. Dat is makkelijk gezegd, maar inmiddels wel wetenschappelijk bewezen. Bij de pakken neerzitten helpt niet. Beter is om opgewekt, positief en actief in het leven te blijven staan. Dat ondersteunt de genezing, niet alleen bij kanker trouwens.

Toen Wolthuizen in 2005 zijn diagnose kreeg, ging hij er tegenaan (zie kader) in de overtuiging dat dat de juiste instelling was en uit die overtuiging ontsproot de Stichting Tegenkracht.

Ruim tien jaar later is Stichting Tegenkracht een volwassen organisatie. Enkele cijfers: er is een helpdesk, bemenst door elf specialisten, tot nu toe werden 1582 patiënten geholpen, door 75 sportartsen en 655 sportbegeleiders.

Sporten helpt dus. Maar hoe krijg je iemand die in de put zit, en alleen maar dieper zakt, actief? Daartoe heeft de Stichting een heel programma opgetuigd. Het gaat er om …

Bent u geïnteresseerd om dit hele artikel te lezen? Dat kan. U heeft daarbij drie mogelijkheden:

–          U kiest voor een abonnement op de papieren krant
–          U kiest voor de digitale krant
–          U bestelt een losse uitgave van de krant waarin dit artikel gepubliceerd is

Nadat wij uw gegevens ontvangen en verwerkt hebben, wordt het artikel zo spoedig mogelijk aan u verstuurd.