Optimistische ‘weersvoorspelling’ voor regionale topsporters in Tokio

Varia Hans van Ommeren

Jammer dat Sifan Hassan niet in Utrecht woont. De geboren Ethiopische belooft een van de smaakmakers van de Olympische Spelen te worden. Ook zonder de inbreng van de topatlete, die in Nederland residentie houdt in Arnhem, valt er genoeg te genieten van Utrechtse sporters die naar Tokio gaan. Hardlopers, beachvolleyballers, wielrenners, skateboarders, zwemmers en teamsporters, naar verwachting zal een rijke oogst aan medailles vanuit Japan richting Domstad en omgeving verhuizen. De Utrechtse Sportkrant maakt – wel een beetje met een roze bril - de balans op.

‘Deelnemen is belangrijker dan winnen’. De leuze van de geestelijke vader van de moderne Olympische Spelen baron Pierre de Coubertin is zeker voor Nederlandse atleten al jaren niet (meer) van toepassing. De kwalificatie-eisen die aan onze sporters worden gesteld zijn vaak nog strenger dan de internationale limieten. Er wordt geen zwemmer afgevaardigd zoals de Afrikaan Eric Moussambani, die bijna verdronk in het olympisch bad. Wie naar de Spelen gaat is over het algemeen ook niet kansloos voor een medaille.

Om bij het zwemmen te blijven, goklustigen zullen bij de bookmaker slechts een geringe winst kunnen boeken wanneer er ingezet wordt op Sharon van Rouwendaal. Het krachtmens uit Baarn werd onlangs nog Europees kampioen op zowel de 5 als de 10 kilometer. Op de langste afstand won ze al in 2016 goud in Rio en nu het beulswerk in trainingen ook nog eens gepaard gaat met een verbeterde sprint geldt Van Rouwendaal in Japan als de topfavoriet in het openwater.

Utrechter Jesse Puts is nooit meer in de buurt gekomen van zijn wereldtitel op de korte baan in 2016, maar wellicht zorgt de kwalificatie op ‘zijn’ nummer (de 50 meter) voor een herwonnen zelfvertrouwen.

 

Vaandeldrager

Zelfvertrouwen is iets waar Femke Bol geen extra dosis van behoeft. De Amersfoortse is van een relatief onbekende loopster uitgegroeid tot een van de vaandeldragers van de Nederlandse atletiek. Op papier moet ze nog tenminste twee Amerikaanse atletes voor zich dulden op haar lievelingsnummer de 400 meter horden, maar die zullen er niet helemaal gerust op zijn gelet op de reuzenprogressie die Bol heeft gemaakt. Goud is misschien nog iets te veel gevraagd, maar een podiumplaats lijkt er zeker in te zitten.

Voor de oude sprintkoningin Dafne Schippers is vermoedelijk een finaleplaats op de 200m het hoogst haalbare. De Utrechtse staat voor het duivelse dilemma dat ze races nodig heeft om in het juiste wedstrijdritme te komen maar tegelijkertijd haar kwetsbare rug zo min mogelijk moet belasten. Gelet op de betekenis van Schippers voor het aanzien van Nederland in de internationale atletiek zou een ultieme explosie in Tokio een prachtige afsluiting (?)  van haar carrière betekenen.

En dan zijn er nog de estaffetenummers met een Utrechtse inbreng, de 4x100m en de 4x400m, beide bij de vrouwen. Nederland is niet direct een medaillekandidaat, maar het zou niet de eerste keer zijn dat toplanden te gretig zijn in de zone waar het stokje op correcte wijze moet worden overgedragen. Met verschillende diskwalificaties tot gevolg.

Triatleet Jorik van Egdom wenst te vergeten dat hij ruim een half jaar geleden doelbewust door een automobilist werd aangereden, nu hij zeker is van een olympisch ticket op de mixed relay.

 

Revanche voor val

Met de wielrenners kan het alle kanten op. Zijn Wilco Kelderman en Dylan van Baarle nog tot een verrassing in staat na een ongetwijfeld zware Tour? Kan Annemiek van Vleuten revanche nemen voor haar dramatische val in Rio in de wegrace of een sublieme race tegen de klok volbrengen? Ze is per slot van rekening oud-wereldkampioene tijdrijden, al lijken landgenote Anna van der Breggen en de Amerikaanse Chloé Dygert te grote obstakels. Of weet Jan-Willem van Schip te stunten op de piste? Het moet raar lopen wil er niet tenminste één plakje eremetaal in een Utrechts getinte koffer belanden.

Judoka Noël van ’t End werd in 2019 wereldkampioen -90 in de Budokan van Tokio, dezelfde hal als waarin Anton Geesink 1964 olympisch kampioen in de open categorie werd. Begin dit jaar kampte hij met een schouder- en elleboogblessure maar daarvan lijkt hij hersteld. Bevrijd van stress die hem jarenlang parten speelde kan de Houtenaar ontspannen toeleven naar zijn olympische optreden in de bakermat van het judo.

Schoonspringster Celine van Duijn is een laatbloeier in haar sport. Ze miste het olympisch ticket in het synchroonspringen met Inge Jansen, maar haalde wel individueel de Spelen. Opperste concentratie is nodig om vanaf de 10 meter hoge toren gracieus in het water te belanden, maar met haar Europese titel in 2018 heeft de Amersfoortse bewezen dat ze dat kan.

De Holland Acht heeft een legendarische klank. De Nederlandse roeiploeg, schreef in 1996 in Atlanta historie met onder meer Nico Rienks en Ronald Florijn. Ook al is de Acht niet meer het vlaggenschip van de Nederlandse roeibond, Amersfoorter Maarten Hurkmans zou maar wat graag het succes van 25 jaar geleden willen herhalen. De Vrouwen Acht had in de aanloop naar Tokio minder prioriteit dan bijvoorbeeld de Vrouwen Dubbelvier en dat zal Inge Janssen deugd doen. Wanneer kracht en timing in de Sea Forest Waterway in balans zijn gloort er eremetaal voor de Utrechtse.

Madelein Meppelink werd op de Spelen al tweemaal uitgeschakeld in de achtste finales. Geflankeerd door Sanne Keizer zal de Rhenense beachvolleybalster hoger dan ooit willen springen en nog scherper willen blokkeren in het Japanse zand. Met een plaats bij de beste vier twee maanden geleden in het 4-sterrentoernooi in het Mexicaanse Cancún benadrukte het duo nog maar eens zijn ambities.

In het onderdeel eventing (paardensport) komen voor TeamNL twee individueel startende combinaties aan start. Bondscoach Andrew Heffernan heeft KNHS Talententeamlid Janneke Boonzaaijer uit Renswoude als een van deze twee aangewezen. De Renswoudense zal uitkomen met paard ACSI Champ de Tailleur.

 

Torenhoge hockeyverwachtingen

Bij de Nederlandse hockeyvrouwen weet Eva de Goede, geboren in Zeist en oud-speelster van Kampong, wat het winnen van olympisch goud betekent. Ze was erbij in Peking (2008) en Londen (2012),  waar Oranje de hoogste trede van het podium beklom. Als Europees kampioen hebben de hockeyvrouwen opnieuw torenhoge verwachtingen gewekt. Met name Caia van Maasakker, die vele seizoenen bij SCHC bewezen heeft wat clubliefde is, zal de laatste maanden van haar loopbaan graag met een eretrofee willen afsluiten.

Met twee olympische titels (1996 en 2000) hebben de hockeymannen er één minder dan de vrouwen (ook in 1984). Het Utrechtse Kampong is hofleverancier met Lars Balk, Jonas de Geus, Sander de Wijn, Jip Janssen en Robbert Kemperman. Met Bilthovenaar Thierry Brinkman (Bloemendaal) zullen zij, met de Europese titel als steuntje in de rug, maar wat graag een einde willen maken aan de droogte van ruim 20 jaar.

Wat te denken van de voetbalvrouwen met Shanice van der Sanden en Sari van Veenendaal? Europees kampioen en vicewereldkampioen. Dan ben je toch aan je stand verplicht om tenminste de halve finale te bereiken. Hetzelfde geldt eigenlijk ook voor de handbalvrouwen. Met Angela Malestein uit Bunschoten en Laura van der Heijden uit Leusden, al vele jaren een waardevolle schakel in het nationale team. ‘Een enorm bescheiden, maar ongelooflijk nuttige speelster,’ zegt Anneke van Zanen-Nieberg, voorzitter van NOC*NSF en afkomstig uit het handbalmilieu over Van der Heijden. ‘Niet iedereen heeft de bravoure van bijvoorbeeld Estavana Polman, maar dat is ook niet nodig. Dat is het mooie van dit handbalteam. Aan de ene kant zijn het verschillende karakters, maar het is wel een hecht team’. Tot wat de handbalsters in staat zijn in Tokio zal ook voor coach Emmanuel Mayonnade een vraag zijn. Wereldkampioen in 2019, maar in december een mislukt EK. Misschien heeft dat de meiden wakker geschud, al zal bijvoorbeeld de vrijwel zekere absentie van Polman door een knieblessure zwaar wegen.

Dagmar Genee verklaarde al eerder in deze krant te dromen van olympisch goud. Haar waterpolovriendinnen Vivian Sevenich, Sabrina van der Sloot en Sarah Buis dromen maar wat graag met haar mee om het goud van 2008 in Beijing een vervolg te geven.

En dan zijn er nog de vrije geesten van een nieuwe sport op de Spelen. Skateboardsters Keet Oldenbeuving (Utrecht) en Roos Zwetsloot (Zeist) zullen alle tricks uit hun beschikbare arsenaal aangrijpen om er een gedenkwaardig olympisch debuut van te maken.

Een voorspelling van de Utrechtse oogst: dertien medailles, waarvan driemaal goud, zesmaal zilver en viermaal brons. Naar wie die zullen gaan mag de lezer zelf invullen.