Orange Lions U18 Europees Kampioen basketbal

Basketball Redactie

De Orange Lions U18, met voormalig UBALL-speler Jacco Fritz (17), hebben op overtuigende wijze de gouden medaille op het Europees Kampioenschap in de B-divisie veroverd. Mede dankzij topscoorder Keye van der Vuurst de Vries (35 punten) denderden de Lions door naar een 57-86 zege. Kwartstanden: 15-23, 11-19, 12-25, 19-19.

De Orange Lions MU18 deden van 27 juli t/m 5 augustus in het Macedonsiche Skopje mee aan het EK in B-divisie waar ze probeerden hun zesde plek van 2017 te verbeteren. Nederland was ingedeeld bij Macedonië, Israël, IJsland, Luxemburg, Tsjechië en Nederland.

De Orange Lions U18 zijn het eerste jeugdteam bij de mannen sinds 2009 toen Nederland MU20 goud pakte op het EK. De U18-selectie staat in 2018 onder leiding van Paul Vervaeck. De Belg had er voorafgaand aan het toernooi zin in: ‘Ik heb het altijd geweldig leuk gevonden om jonge talenten te werken. Ik ben zeven jaar MU20 bonscoach geweest en vier jaar eindverantwoordelijke voor de talenten op de topsportschool in mijn eigen land. Het EK is een geweldig project. Je ziet ze groeien als basketballer. Zo’n toernooi is een enorme meerwaarde in hun ontwikkeling. Het is voor een coach een mooie uitdaging om met jouw visie in een korte periode een groep te smeden en ze mentaal voor te bereiden.’

Vervaeck kan terugkijken op een goede voorbereiding waarin zijn ploeg prima prestaties neerzette tegen andere ploegen uit de B-divisie. ‘We hebben een goede voorbereiding gedraaid waarbij we een toernooi in Portugal hebben gewonnen en twee keer hebben gewonnen van Polen en België dat zeker ook geen slechte teams zijn in de B-divisie. De meeste van deze overwinningen waren zelfs zonder Keye en Roel die geblesseerd waren, maar gelukkig wel mee kunnen naar Macedonië.’

 

Jacco Fritz

Fritz stapte vorig jaar over van UBALL naar BAL in het Limburgse Weert, om naar eigen zeggen ‘een volgende stap in mijn ontwikkeling als basketballer te zetten.’ De jonge speler uit Tiel begon op zijn zevende bij Tiel Flip Stars en kwam eerder ook uit voor de Arnhem Eagles, waarna hij naar het Utrechtse UBALL vertrok. Na zes jaar ging hij daar in de zomer van 2017 weg om met BAL uit te gaan komen in de eredivisie; de Dutch Basketball League. Ook komt hij uit voor Oranje U18, U24 en speelt de 3×3 spelvorm. Hij maakte in 2017 maar liefst 20 min gemiddeld per wedstrijd, waarmee hij hoopt zijn droom om prof basketballer te worden, ter kunnen vervullen.

Foto: NBB