Oranje O17 kwalificeert zich voor EK

Voetbal Redactie

Donderdagavond heeft de Nederlandse selectie O17, met daarin Saestum speler Danique van Ginkel zich gekwalificeerd voor het EK onder 17 dat van 9 tot 21 mei in Litouwen gehouden wordt. Met drie overtuigende overwinningen op Roemenië (2-0), Portugal (2-0) en België (4-2) is het team van KNVB-coach Marleen Wissink winnaar van de poule geworden.

Danique van Ginkel

Danique van Ginkel, oud-voetbalster van sv Achterveld en Valleivogels is de dochter van Arjan van Ginkel, tevens oud-speler van Valleivogels. De 16-jarige Van Ginkel ging in seizoen 2017/2018 naar het eerste vrouwenteam van het Zeister Saestum vertrok. Van Ginkel is de enige voetbalster uit de regio Utrecht die geselecteerd is voor de EK-kwalificatie. Bij de duels had van Ginkel nog geen basisplaats en had ook geen invalbeurt.

De kwalificatiewedstrijden voor de Eliteronde werden op 23, 26 en 29 maart gespeeld in eigen land. De zege op Portugal was een mooie mijlpaal in de geschiedenis van het vrouwenvoetbal, het betekende namelijk de 100e overwinning ooit van Oranje O17.

Tijdens de Eliteronde komen 28 landen uit verdeeld over 7 poules. De winnaar van elke poule gaat naar het EK, waaraan acht landen meedoen. Litouwen is als gastland automatisch gekwalificeerd.