De zoektocht van Jan Wouters

Voetbal Ton de Ruiter

Na Wit-Rusland is maandag Frankrijk in Amsterdam de tegenstander van het Nederlands voetbalelftal in kwalificatiegroep A voor het WK van 2018. Het is de 25e interland tussen beide ploegen, in drie eerdere ontmoetingen is een opvallende rol weggelegd voor de Utrechters Jan Wouters, Hans van Breukelen en Wesley Sneijder.

FC Utrechtmiddenvelder Jan Wouters (22) wordt 10 november 1982 door Kees Rijvers geselecteerd voor de interland tegen Frankrijk. Bij die keuze wordt naar het voorhoofd gewezen. Of de bondscoach soms gek is geworden. De Utrechter staat bekend als een schopper, een verzamelaar van geel en rood.

Wouters neemt in de vriendschappelijke wedstrijd tegen de Fransen na 33 minuten de plek in van Simon Tahamata. Na afloop is Wouters weinig lovend over Oranje. ‘Dit elftal is geen team, het hangt van los zand aan elkaar.’ De kranten zijn ook niet lovend over hem. ‘Geen moment treedt hij op als de technisch sterke middenvelder, brutaal en overtuigd van zijn kwaliteiten.’

Als iedereen in de catacomben is en de tribunes leeg stromen, keert de debuterende middenvelder na de 1-2 nederlaag terug op het veld. Hij is ergens in het strafschopgebied een kettinkje verloren, dat hij van zijn verloofde heeft gekregen. Na een vergeefse zoektocht vindt hij het aandenken in de binnenbroek van zijn voetbalplunje.

Pas in 1986, veertig maanden later, wordt Jan Wouters door Leo Beenhakker voor de tweede keer uitverkoren. Ook dan is er nog veel onbegrip, maar als Johan Cruijff hem naar Ajax haalt, speelt hij acht jaar lang vrijwel onafgebroken in Oranje. Bondscoach Kees Rijvers geeft Jan Wouters en andere jongeren de kans omdat Nederland zich niet heeft geplaatst voor het WK voetbal  van 1982.

Op 18 november 1981 wordt Frankrijk – Nederland in Parijs gespeeld. Frankrijk moet winnen om kans op kwalificatie te houden,  Nederland is bij winst zeker van deelname. Ria Valk, Albert West en Alexander Curley zijn ingevlogen om het feest na afloop glans te geven. Bondscoach Rijvers waarschuwt zijn ploeg voor de vrije trappen van Michel Platini. Tevergeefs. De vedette op retour schiet de bal  in de 51e minuut in de muur en mag opnieuw aanleggen omdat de scheidsrechter hands van Jan Peters heeft geconstateerd. Het  waaiende rechterbeen van Platini maakt dankbaar gebruik van de herkansing. Op de doellijn kijken Ruud Krol en FC Utrechtdoelman  Hans van Breukelen elkaar bestraffend aan. Tien minuten voor tijd scoort Didier Six de 2-0.

Geen worstjes op de borstjes van Ria Valk maar een fikse kater na een foutje in de communicatie tussen de geroutineerde verdediger en de nog onervaren – vierde interland – keeper. ‘De begrafenis van een gouden tijd’ kopt de krant de volgende dag. Bijna wereldkampioen in 1974, verliezend finalist ook in Argentinië in 1978 en nu uitgeschakeld in de kwalificatie. Een klap voor de fabrikanten van Oranje-prularia en het afscheid van Ruud Krol, Johnny Rep, Johan Neeskens en andere dertigers.

 

….

Bent u geïnteresseerd om dit hele artikel te lezen? Neem een jaarabonnement, halfjaarabonnement of proefabonnement op de Utrechtse Sportkrant en krijg dit artikel binnen enkele uren in uw mailbox.
Vervolgens wordt de Utrechtse Sportkrant elke vrijdag bij u thuisbezorgd en blijft u op de hoogte van lokaal sportnieuws.