Oranjevrouwen handbal zijn gekwalificeerd voor het EK 2020

Handbal Redactie

De Europese Handball Federatie heeft besloten dat er geen kwalificatiewedstrijden voor het EK 2020 (vrouwen) en WK 2021 (mannen) meer plaatsvinden vanwege de wereldwijde uitbraak van het coronavirus. De plekken voor deze toernooien zijn toegekend op basis van eerder behaalde resultaten. Daarmee hebben de Oranjevrouwen, met Amersfoortse Laura van der Heijden, zich gekwalificeerd voor het EK 2020 dat wordt gespeeld in december van dit jaar. Op 18 juni wordt er geloot voor de EK poules.

Begin maart maakte bondscoach Emmanuel Mayonnade de 19 selectiespeelsters voor de EK-kwalificatiewedstrijden bekend. Vaste Oranje waarde Van der Heijden was wederom in het team opgenomen. De geboren Amersfoortse komt al enige tijd uit voor het Duitse  SG BBM Bietigheim dat uitkomt in de Handbal-Bundesliga Frauen, de hoogste Duitse speelklasse in het vrouwenhandbal.

 

EK 2020

De handbalbond meldt dat de kwalificaties voor het EK 2020 zijn toegekend aan de hand van de resultaten op het EK 2018 waar de Oranjevrouwen een derde plaats behaalden. Dit betekent dat de dames actief zijn op het EK dat gehouden wordt van 3 tot en met 20 december 2020 in Denemarken en Noorwegen.

De Oranjemannen zijn niet gekwalificeerd voor het WK 2021 dat in Egypte gehouden wordt. Dit is besloten aan de hand van de ranking van het EK 2020. Op het eerste EK voor de mannen, eindigde het team op de 17e plaats.

 

Afgelastingen

Ook voor de jeugdteams zijn er toernooien afgelast. Het WK voor vrouwen U19 wordt verplaatst. Er wordt nog bekendgemaakt wanneer het toernooi wel plaatsvindt. Voor de mannen U18 en U20 zijn de kampioenschappen uitgesteld. Wanneer deze worden ingehaald, wordt op een later moment beslist.

Alle internationale Beach Handball toernooien zijn afgelast. Het EK U16 is voorlopig verplaatst naar eind september. In juni wordt er beslist of het toernooi door kan gaan. Het WK vrouwen in Italië wordt ook verplaatst. De nieuwe datum is nog niet bekend, de IHF moet hier nog een beslissing over nemen.