Organisatie Varsity wil roeievenement in juni

Roeien Redactie

Er komt dit jaar geen Varsity in april. De coronamaatregelen maken dat zelfs voor een afgeschaald evenement - zonder publiek en met een beperkt aantal deelnemers - geen perspectief is. Tot die conclusie komt de commissie die de 137ste editie van de befaamde roeirace op het Amsterdam-Rijnkanaal tussen Houten en Culemborg voorbereidt. Om de Varsity dan maar net als vorig jaar helemaal te cancellen is geen optie, vindt de commissie. Het roeifestijn is verzet naar 13 juni.

De organisatie is niet over een nacht ijs gegaan om te komen tot dit verzoek aan belanghebbenden. Een indrukwekkend aantal instanties is geraadpleegd, zoals de GGD, Fieldlab Events, veiligheidsregio Utrecht, gemeente Houten, alsmede diverse andere experts op het gebied van evenementenorganisatie. Dat blijkt uit de brief die de organisatie op heeft gesteld en in handen is van roeiwebsite nlroei. Nadat vast kwam te staan dat april niet reëel is, is onderzocht of een andere dag mogelijk is, waarbij rekening werd gehouden dat de Varsity niet in het vaarwater zou zitten van een andere roeiwedstrijd. Uiteindelijk is 13 juni als nieuwe datum uit de bus gekomen. Nadat de gemeente Houten en Rijkswaterstaat lieten weten geen bezwaar te hebben tegen de nieuwe datum, zegde ook de roeibond KNRB toe en kon het evenement een nieuwe plaats op de roeiagenda innemen.

De Varsity wordt normaal elk jaar gehouden op het Amsterdam-Rijnkanaal ter hoogte van Houten. Vorig jaar ging zij niet door vanwege het corona en het verbod op evenementen. De organisatie berust bij de Utrechtse roeivereniging Triton. De Varsity omvat verschillende wedstrijden, maar de belangrijkste is die van de Oude Vier. Traditie is dat de roeiers van de winnende boot na hun triomf een duik nemen in het kanaal.

Op de concept jaarplanning 2021 van de KNRB staat de Varsity nog altijd op 4 april gepland.