Oud DOS speler Oliekan overleden

Voetbal Redactie

Nadat in 2017 de DOS-iconen Hans Kraaij Sr en Ton van der Linden ons ontvielen en meer recentelijk Henk Temming, moeten de oude DOS-supporters nu afscheid nemen van Jan Oliekan. Oliekan overleed dinsdag 5 juni op 89-jarige leeftijd in zijn woning op Overvecht. Oliekan was al geruime tijd ziek en overleed één dag voor de begrafenis van zijn echtgenote.

Het kampioenelftal van DOS met staande, vierde van rechts, Jan Oliekan. Foto: Utrechts Nieuwsblad 1954

Kraaij Sr, Van der Linden en Temming werden vooral geassocieerd met het kampioenselftal uit het jaar 1958, maar het drietal speelde ook een voorname rol in kampioenselftal van DOS uit 1954. In dat jaar werd DOS-kampioen van 1e klasse B door een 3-2 overwinning op Blauw Wit. Van dat elftal maakte ook Jan Oliekan deel uit.

Oliekan was de laatste speler, die nog heeft samen gespeeld met de legendarische Piet Dumortier, die samen met Ton van der Linden wel de beste speler uit de DOS-historie wordt genoemd. Dumortier stierf op slechts 29-jarige leeftijd in 1945 op tragische wijze in het ziekenhuis, toen de stroom uitviel in het ziekenhuis en zijn ijzeren long het begaf.

Begin jaren ’50 wordt de roep om betaald voetbal in Nederland steeds groter. De KNVB wil van niets weten en bestraft zelfs voetballers die om geld spelen in het buitenland. Er ontstaat een beroepsvoetbalbond, die ook wel ‘de wilde bond’ wordt genoemd. Oliekan twijfelt niet lang als hij wordt gevraagd betaald voetballer te worden.  Profclub Utrecht contracteert o.a. Joop van Basten (vader van Marco red.) en Jan Oliekan. De toenmalige profclub speelde de eerste wedstrijden op het voormalige veld van RUC in Jutphaas. Oliekan scoorde zijn enige doelpunt voor profclub Utrecht in een uitwedstrijd tegen Rapid in Kerkrade.

Jan Oliekan besloot zijn periode als betaald voetballer bij Blauw Wit in Amsterdam.