Oud-polsstokkampioen Aart de With opent nieuwe schansen Polsbroekerdam

Polsstokverspringen Redactie

Na maanden hard werken was het zaterdag dan zo ver: de opening van de nieuwe schansen in Polsbroekerdam, waarna er om de JEVA-bokaal in de eerste officiële wedstrijd gestreden werd. De opening van de nieuwe schansen werd verricht door voormalig polsstokker Aart de With (Benschop). Met 16 Nederlandse titels en 25 Hollandse titels heeft hij de vereniging en de sport op de kaart gezet. Daarnaast zat hij meer dan dertig jaar in het bestuur van de vereniging. De JEVA-bokaal werd dit weekend door Jaco de Groot gewonnen.

In 1991 sprong de De With, toen nog met aluminium polsstokken, in Linschoten een legendarisch record (19,40m). Pas 15 jaar later, met de intrede van de polsstokken van carbon, werd er verder gesprongen. Zo was het Jaco de Groot die als eerste de 20 meter barrière slechtte in 2006. Hij deed dit ook in Linschoten en deze afstand is nog steeds het huidige juniorenrecord.

Dezelfde De Groot legde zaterdag de langste afstand af. De schansen zijn gebouwd met de nieuwste technieken en de meest optimale verhoudingen. Speciale bamboeplanken op de schans waren de belangrijkste innovatie en dit alles zou moeten leiden tot recordsprongen. Na de opening was het tijd voor de springers en al meteen was het duidelijk dat er verre sprongen mogelijk waren. Rian Baas (Utrecht) startte in de senioren-categorie. Met 20,55 meter zette hij de concurrentie op scherp en Wouter van Midden (Vlist) wist hier als eerste op te reageren. In zijn tweede sprong kwam hij bovenin de polsstok en landde uiteindelijk op 20,68 meter. Wilco van Amerongen (Benschop) sprong zich ook in de finale met een keurige afstand van 20,46 meter. Hierbij blesseerde de klassementsleider zich en moest verstek laten gaan in de finale. Hier liet Jaco de Groot (Kamerik) zien nog niet afgeschreven te zijn. In zijn laatste sprong kreeg hij alle tijd om te klimmen en landde hij uiteindelijk op 20,97 meter, waarmee hij de concurrentie aftroefde.

Ook bij de vrouwen was het een spannende strijd. Hier eiste Julia van Eijk (Haastrecht) opnieuw zien dit jaar goed in vorm te zijn. Al in haar eerste sprong zette zij een nieuw persoonlijk record neer van 14,77 meter. Thuisspringster Fabienne Overbeek (Benschop) kwam in haar tweede sprong vlakbij, maar 14.48 meter bleek uiteindelijk slechts genoeg voor een derde plek. De winst ging namelijk naar Kimberley Slootjes-Engelhard (Haastrecht). Met 15.10 meter pakte zij direct de leiding in het De Samenwerking-klassement.

Junior Reinier Overbeek (Benschop) heeft bijgedragen aan de bouw van de schans en was verantwoordelijk voor de eerste sprongen op de schans. Dat hij er goed mee overweg kon, bleek tijdens de wedstrijd. Met 19,07 meter kwam hij een stuk verder dan Chris Anker (Vlist), die ook zeer verdienstelijk sprong (18.31 meter). Lucas van Eijk (Haastrecht) maakte het podium compleet met 17,94 meter.

Aankomende zaterdag wordt er om 18.30 uur in Zegveld gesprongen om de Verburg Kaas Bokaal.