Oud Zuylen Utrecht laat kans op koppositie liggen

Schaken Redactie

Oud Zuylen Utrecht, Haarlem en Caissa zijn in een fel gevecht verwikkeld om het kampioenschap in de 1e klasse B en daarmee promotie naar de meesterklasse schaken, het hoogste niveau in Nederland. De Utrechters gingen in de voorlaatste ronde onderuit en blijven steken op 12 wedstrijdpunten. Ze hebben een bordpunt minder dan Haarlem.

Oud Zuylen Utrecht had dus alleen de leiding kunnen nemen, maar verslikte zich in Zukertort Amstelveen (4,5-5,5), al zorgden Sebastian Halfhide en Dirk Floor voor winstpartijen. Haarlem ging onderuit tegen Caissa dat zich dus naast het tweetl nestelde maar op bordpunten de nummer drie is.

In de andere eerste klasse blijft Paul Keres een punt achter de koploper, Groninger Combinatie, dat vooraf zijn ambities niet onder stoelen en banken stak. Paul Keres rekende gedecideerd af met Caissa Eenhoorn (7-3). Niels Ondersteijn, Hugo ten Hertog, Joris Kokje, John Cornelisse, Wesley Vermeulen en Paul Hommersom dwongen hun tegenstander tot overgave.

In  de meesterklasse prijkt En Passant op een knappe tweede plaats, maar de landstitel is al vergeven. LSG uit Leiden is net als vorig jaar schaakkampioen van Nederland geworden. In de achtste ronde won En Passant met 6-4 van Sas van Gent, vooral dankzij zeges van Nagim Guliyev, Friso Nijboer, Manuel Bosboom en Jan Willem van de Griendt. De Spakenburgers hebben elf wedstrijdpunten, evenveel als Den Bosch, maar twee bordpunten meer.