Ouderen welkom bij film over Utrechtse voetbal

Sportboek en -film recensie Redactie

Verschillende organisaties hebben hun krachten gebundeld om eenzaamheid onder ouderen in Utrecht, zowel stad als regio, te bestrijden. Bij dit nieuwe initiatief genaamd Tikkie Terug, zijn betrokken FC Utrecht Maatschappelijk, Comité DOS-Velox- Elinkwijk en Filmbedrijf Astrorama.

‘Met deze activiteit bezorgen we ouderen een unieke middag door het herbeleven van bijzondere sportherinneringen uit de geschiedenis van het Utrechtse voetbal,’ aldus de initiatiefnemers. ‘Als geen andere sport heeft voetbal het vermogen om mensen bij elkaar te brengen en in beweging te krijgen.’

Tikkie Terug zorgt ervoor dat ouderen elkaar ontmoeten en herinneringen kunnen ophalen aan het rijke voetbalverleden van DOS, Velox, Elinkwijk en FC Utrecht. Dat kan door het gezamenlijk bekijken van de film FC fUsie of door een praatje met oud-spelers, uiteraard onder het genot van een drankje. Voor veel ouderen die wonen in een verzorgingstehuis dan wel een verpleegtehuis of bezoekers van de dagopvang, zijn sociale interacties als deze niet meer zo vanzelfsprekend.

 

Uniek tijdsbeeld

De film FcfUsie is gemaakt door Robbert Bleijs. Het is meer dan een verhaal over het Utrechtse voetbal van DOS, Velox, Elinkwijk en Fc Utrecht alleen. Er wordt een uniek tijdsbeeld geschetst, een tijdsbeeld dat voor velen nu niet meer voor te stellen is.

De film beslaat een periode van zo’n 60 jaar en geeft daarom een goed beeld van de veranderde samenleving. De film is een tijdsdocument om te koesteren en zorgt ervoor dat een stuk geschiedenis van het Utrechtse voetbal weer tot leven komt.

Uit recente ervaringen bij het Dagcentrum Utrecht Oost (DUO) werd duidelijk dat veel ouderen na het zien van de film en het napraten met oud spelers en supporters aangaven ‘een fantastische’ ochtend of middag te hebben gehad. De film duurt 90 minuten en kan ook in gedeelten vertoond worden.

 

Geïnteresseerd?

Wie wil weten wat de mogelijkheden zijn bij een oudereninstelling kan een afspraak maken voor een intakegesprek. Dat kan via de volgende contactpersonen.

 

FC Utrecht, Nynke Bakker, manager Maatschappelijk maatschappelijk@fcutrecht.nl ( 06-1160 0632)

Astrorama, Robbert Bleys (06-26230960) en Frank Bleys (06-50658973

DOS Velox Elinkwijk comité: Rini Block (06-54318406), Gert van Es (06-45029154), Dirk van de Ham (06-55187430), Fred de Kleijn (06-38382283), Hans Schut (06-1824 0681) en Jan Stekelenburg (06-30833053)