Oudewater herbergt huidige wereldkampioen tennis

Tennis Redactie

De huidige nummer een van de Internationale Tennis Federatie (ITF) is de Nederlandse Diede de Groot die in 1996 in Woerden geboren werd. Ze startte op haar zevende jaar met rolstoeltennis nadat sporten zonder hulpmiddelen bemoeilijkt werd omdat haar rechterbeen weliswaar goed functioneert, maar is niet volgroeid is. Ook haar heup is niet helemaal goed ontwikkeld. Doordat ze al vanaf haar jonge jaren over een uitzonderlijk talent bleek te bezitten, heeft zij met regelmaat de ondersteuning van de bond gekregen.

Dit gebeurde in de vorm van trainingen en ondersteuning bij haar fysieke programma.

Tot het behalen van haar havodiploma was tennissen een serieuze hobby, maar nadien legde De Groot zich helemaal toe op deze sport. En met succes. In de aanloop naar de World Team Cup 2014 trainde Diede voor het eerst met de oranje jeugdselectie op de banen van Nieuwe Sloot in Alphen aan den Rijn. Ze behaalde een derde plek bij de Cup en werd in datzelfde jaar in contact gebracht met Amanda Hopmans, anno 2019 nog steeds haar trainer/coach.

Slechts vijf jaar nadat ze de sport professioneel ging doen, rijgt de 22-jarige inwoonster van Oudewater internationale toernooiwinsten aan elkaar, zowel bij de single als dubbel. In 2018 won ze achtereenvolgens de Australian Open, Wimbledon, US Open en de wereldkampioenschappen rolstoeltennis in Orlando. Via de ITF liet ze weten: ‘ik vond het gewoon erg leuk om vorig jaar op de baan te staan. Als ik het naar mijn zin heb, dan speel ik mijn beste tennis en laat de beste resultaten zien. Ik heb echt genoten van elke wedstrijd en elk moment in de Grand Slams, en ik denk dat dat erg belangrijk is. Ik heb ook heel hard getraind en dat probeer ik vast te houden.’

Dit jaar ging de zegereeks door toen ook het eerste Grand Slam toernooi van 2019, de Australian Open gewonnen werd. De single finale won ze met ruime cijfers, 6-0 en 6-2, van de Japanse Yui Kamiji, de nummer twee van de ITF-wereldranglijst. Samen met Aniek van Koot uit Winterswijk won De Groot het Australian Open Dubbeltoernooi, een prestatie die ze in 2018 ook al behaalde bij Wimbledon en de US Open. Na eerder zonder vaste dubbelpartner te hebben gespeeld, gaat ze dit jaar gaat ze samen met Aniek van Koot trainen voor de Paralympics 2020. De Groot laat weten: ‘we gaan gewoon kijken of het werkt, maar ook wat we kunnen veranderen of verbeteren. Dus ik denk dat dit jaar heel spannend zal zijn, omdat ik eindelijk een dubbelpartner heb waarmee ik meerdere toernooien kan spelen.’

Eind 2018 werd ze door de KNLTB uitgeroepen tot tennisster van het jaar en begin 2019 werd ze genomineerd voor een prestigieuze Laureus Award, de ‘Oscar’ in de sportwereld. In haar categorie nam ze het op tegen Brian McKeever (ski), Oksana Masters (ski), Grigorios Polychronidis (boccia), Markus Rehm (atletiek) en Henrieta Farkasova (ski). De laatste ging er met de prijs vandoor, maar de nominatie maakt duidelijk op welk niveau De Groot acteert.

 

Regiogenoten

Bibiane Schoofs. Foto: Facebook Schoofs

Op de Womens Tennis Association (WTF) ranking komen we op de 162ste plaats Bibiane Schoofs (30) tegen. De geboren Rhenense heeft acht ITF-toernooien in het enkelspel op haar naam geschreven, waarvan drie in 2011. In het dubbelspel heeft zij twaalf ITF-toernooizeges, waarvan drie in 2017. Op haar 29e won zij op het Challenger-toernooi van Bombay in 2017 haar eerste WTA-titel in het dubbelspel. In januari 2018 won zij haar eerste WTA-titel in het dubbelspel op het toernooi van Auckland. In het 2019 Auckland singles hoofdtoernooi strandde Schoofs na een spannende wedstrijd tegen de nummer 87 van de wereld in de tweede ronde.

Quirine Lemoine. Foto: KNLTB

Op nummer 225 van de WTA Singles Ranking staat Quirine Lemoine uit Woerden. Deze 27-jarige linkshandige speelster speelt tennis vanaf haar vijfde jaar. De afgelopen jaren behaalde in het enkelspel vijftien ITF-titels en in het dubbelspel zeventien. In juli 2015 won ze op het Zeeland-toernooi in Middelburg zowel de enkel- als de dubbelspeltitel, een prestatie die zij een jaar later wist te herhalen. In juli 2017 behaalde zij in het dubbelspel met Arantxa Rus op het toernooi van Båstad haar eerste WTA-titel. In November 2018 behaalde ze haar eerste toernooizege van dat jaar. Ze schreef het ITF-toernooi in Toronto (prijzengeld 60,000 dollar) op haar naam. In de finale boekte de speelster uit Woerden een knappe zege op de als eerste geplaatste Kateryna Kozlova. 2019 begon voortvarender met een toernooizege in januari: samen met partner Arantxa Rus won ze het internationale dubbeltennistoernooi van Singapore.

Botic van de Zandschulp. Foto: website Van de Zandschulp

De eerste man op de ranglijst is de 23-jarige Botic van de Zandschulp uit Veenendaal. Deze rechtshandige speler staat op nummer 504 van de Association of Tennis Professionals (ATP) Singles Ranking. Hij werd geboren in Wageningen waar hij als baby al mee ging naar de tennisbaan, omdat zijn moeder competitie speelde en commissielid was bij Tennisvereniging Spitsbergen. Botic ging vaak mee als broer Melvin jaren later moest trainen of wedstrijden speelde. Van de Zandschulp speelt momenteel vooral zogenaamde futuretoernooien, dit zijn de laagste toernooien die de ITF organiseert en die gespeeld moeten worden voor het behalen van punten voor de ATP-ranking. In 2016 won hij twee futures op rij om later in dat jaar verrassend Nederlands kampioen enkelspel te worden door Robin Haase in de finale met 4-6, 7-6 en 6-4 te verslaan. Een dag eerder won hij samen met Sidney de Boer ook de dubbelspeltitel door in de finale het duo Matwé Middelkoop en Wesley Koolhof te verslaan. Eind februari 2019 speelde Van de Zandschulp een indoortoernooi in Glasgow waarin hij in de eerste ronde verloor van de Duitser Adrian Obert.