Oudste vorm van schaatsen nog steeds beoefend

Schaatsen Redactie

Schoonrijden is de oudste vorm van schaatsen en wordt nog steeds met veel enthousiasme gedaan door een kleine groep fanatieke beoefenaars. De techniek van het schoonrijden is de basis voor alle schaatsdisciplines aldus schaatslegende Ard Schenk die tevens ambassadeur van de sport is.

We hebben deze vorm van schaatsen allemaal wel eens gezien: zwierend over het ijs komt een paartje soepel schaatsend voorbij als de rest wat onwennig staat te schuifelen op de gladde ijzers. Schoonrijden is een vorm van voorwaarts schaatsen waarbij de schaatser beurtelings op één schaats op de binnen- en buitenkant van het schaatsijzer rijdt. Hierdoor maakt de schaatser in een vloeiende beweging grote bogen over de breedte van de baan.

Schoonrijden is een heel oude schaatstechniek, die stamt uit de zeventiende (Gouden) eeuw en daardoor als nostalgisch wordt ervaren. Het beheersen van de techniek vraagt de nodige oefening. Het gaat allemaal iets rustiger, en is daardoor minder blessuregevoelig. Ook het zogenaamde stok-rijden valt onder het schoonschaatsen.

Tijdens shows wordt er vaak in klederdracht geschaatst, dit is een gevorderde groep binnen het schoonrijden. Op trainingsdagen wordt er in eigen sportieve kleding geschaatst. De Landelijke Vereniging van Schoonrijders zoekt naast het nostalgisch schaatsen ook naar nieuwe, meer gevarieerde vormen van schoonrijden.

Wie een keer mee wil doen op de maandagavond, van 19.30 tot 21.00 uur, is van harte welkom op het ijs van de Vechtsebanen in Utrecht aan de Mississippidreef 151. De twee proeflessen zijn gratis en ook de schaatsen zijn gratis te leen. Enige voorwaarde is dat men wel over schaatservaring, op recreatief niveau, beschikt.

Meer informatie over het schoonrijden is te vinden op: www.schoonrijden.nu

Opgeven voor de proeflessen kan via Ria Kraaimaat, riakraaimaat@hotmail.com, of 06-46312768