Over chagrijn en halleluja

Visie Ted van der Meer

Maandagochtend 4 oktober. John van den Brom, ‘kind van Amersfoort’ en toptrainer bij het Belgische Genk, viert zijn 55ste verjaardag. Hij zal met chagrijn wakker geworden zijn. John haat verliezen. De voetbalcoach baalt nog steeds van de nederlaag tegen Eupen. De toppositie is even uit het zicht, maar de oud-trainer van FC Utrecht en AZ weet dat in dit land alles mogelijk is.

Ted van der Meer

Over chagrijn gesproken. De afgelopen weken viel op het hoogste niveau weinig te vieren in Amersfoort. De ene na de andere ‘topclub’ viel in het water, soms letterlijk. Wat te denken van de waterpolomannen van Schoonderbeek Bouw ZPC Amersfoort. Op 25 september ging het team hard onderuit bij  het Utrechtse UZSC (21-6). ZPC’er Sebastiaan van Mil hield de moed erin. Hij merkte in het AD op dat ‘we ons moeten richten op de trainingen en de wedstrijd in de Amerena tegen koploper Het Ravijn’.
De optimist! Maar tot zijn eigen verbazing kreeg hij gelijk. ZPC presteerde het om koploper Het Ravijn er met 12-8 onder te krijgen. ZPC stáát er weer. Leuk voor de club en de fans.

Over grilligheid gesproken. Als er één Amersfoorts team is dat het moet hebben van pieken en dalen, dan is het Decorette BC Amersfoort wel. In de badminton eredivisie begon de ploeg van coach Rune Massing prima. Hoorn werd met 6-2 weggezet. Maar daarna ging het goed fout. Tweemaal op rij werd een 0-8 geregistreerd. Het gebeurde wel tegen kanshebbers op de landstitel, Almere en Duinwijck, maar toch… Ook hij hield de moed erin: ‘Ik zie beslist nog perspectief.’
En net als positivo Van Mil kreeg Massing gelijk. In het dubbelweekend van 2 en 3 oktober werden elf punten (van de maximale zestien) bij elkaar geharkt. Met een beetje mazzel kwam er een monsterscore van 8-0 tot stand tegen Roosteren. En in het uitduel tegen 16-voudig landskampioen VELO raapten de Amersfoorters nog eens drie van de acht punten op. Het hadden er vier kunnen zijn, maar in de slotgame ging het net mis (22-24).
De formatie van oud-bondscoach Rune Massing bezet nu de zevende plaats. Om in de kampioensgroep te komen, zal BCA twee plaatsen moeten stijgen. Gezien de komende tegenstanders moet dat kunnen. De beslissing valt op 30 oktober in de Juliana van Stolberg Sporthal.

Het goede nieuws kon niet op. RC Eemland (rugby) won in de ereklasse. Het sukkelende Hoogland (voetbal) pakte in de derde divisie de eerste overwinning. Heeft ‘Amersfoort topsport’ zich definitief opgericht of waren het slechts twee dolle dagen…?

Ted van der Meer

* Ted van der Meer was sportcommentaar voor meerdere nationale omroepen. Tevens was hij correspondent voor diverse grote dagbladen. Hij laat nu voor de Utrechtse Sportkrant zijn licht schijnen op de Amersfoortse sport.