Over de Kromme, De Keu en Pep

Sporthistorie Voetbal Ton de Ruiter

‘De Kromme’ is vorige week 73 geworden. ‘De Keu’ heeft zijn 70e verjaardag gevierd en de mannen van ‘Pep’ brengen enkele dagen geleden in Groningen een klein wonder tot stand door een 2-0 achterstand om te buigen in een 3-2 voorsprong. Over bijnamen in het Utrechtse voetbal gaat dit verhaal. Het is meer verleden dan heden. De bijnaam lijkt uit te sterven.

Op de krantenpagina’s krijgt FC Utrecht-trainer Erik ten Hag de bijnaam ‘Pep’ omdat zijn werkwijze en uiterlijk overeenkomsten vertoont met zijn voorbeeld en leermeester Guardiola. Met de huidige coach van Manchester City heeft Ten Hag op de loonlijst gestaan bij Bayern München.

Zullen we over 23 jaar als de huidige hoofdtrainer van FC Utrecht zijn 70e verjaardag viert, nog weten wie er met ‘Pep’ wordt bedoeld, zoals we na al die jaren nog precies weten wie ‘De Kromme’ en ‘De Keu’ zijn? Of beklijven bijnamen in de sneller wordende wereld niet meer? Een bloemlezing.

Goaltjes Piet
Piet van Reenen gaat  van UVV naar Ajax, speelt van 1929 tot 1942 bij de Amsterdammers en wordt topscorer aller tijden. Deze lijst voert hij aan: Piet van Reenen 273 doelpunten, Johan Cruijff 271, Sjaak Swart 228, Henk Groot 208, Piet Keizer 189, Ruud Geels 153, Marco van Basten 153.

Rooie Piet
Piet Dumortier debuteert op 15-jarige leeftijd in het eerste van DOS. Een lange jongen met een rode kuif. Een sportfreak. Zwemmen en biljarten kan hij ook goed, maar voetballen het best. Volgens degenen die hem zagen spelen beter dan Ton van der Linden. Eenmalig internationaal, tegen Denemarken, in 1938. ‘Rooie Piet’ heeft difterie en leeft dankzij een ijzeren long. Bij een bombardement valt de stroom in het ziekenhuis uit en overlijdt de voetballer. 6 april, een maand voor het einde van de Tweede Wereldoorlog.

Opoe
Gerrit Krommert debuteert in 1947 in het eerste van DOS en  wordt in 1958 met die ploeg kampioen van Nederland. Zijn bijnaam krijgt hij vanwege het vele praten binnen en buiten het veld. Vanaf het beginsignaal stelt Gerrit de beslissingen van de scheidsrechter ter discussie.

Okkie
Martin Okhuijsen maakt de overstap van Velox naar DOS in 1955. De spijkerharde verdediger wordt vanaf de tribune door de supporters uitgenodigd voor …

 


Bent u geïnteresseerd om dit hele artikel te lezen? Dat kan. U heeft daarbij deze mogelijkheden:

– U koopt de krant bij een verkooppunt bij u in de buurt
– U kiest voor een abonnement op de krant
U bestelt een losse uitgave van de krant waarin dit artikel gepubliceerd is
U bestelt dit artikel los