Overtraining: hoe kun je het voorkomen?

Podcast en video Redactie

No pain, no gain is het welbekende motto van elke sporter. Goed trainen is essentieel om vooruit te komen, maar voldoende herstel is hierbij ook van belang. Wanneer train je eigenlijk te hard en hoe kom je hier snel achter? In aflevering 59 gaat de Slimmer Presteren Podcast dieper in op ‘overtraining’.

21 juli 2015: daar was eindelijk het langverwachte bericht van Marianne Vos. Gespeculeerd was er volop, nu was er eindelijk antwoord op de vraag wat er met de 28-jarige renster aan de hand was. Want dat er iets moest zijn, was wel duidelijk. Sinds haar debuut in 2006, waar Vos op 18-jarige leeftijd wereldkampioene veldrijden werd, had de Brabantse overal waar ze aan de start verscheen -of dat nu op een racefiets, mountainbike of crossfiets was- de concurrentie aan gort gereden. Het had haar niet voor niets, net als Eddy Merckx destijds, de bijnaam ‘De Kannibaal’ opgeleverd.

Maar dit hele jaar had de Kannibaal nog maar bitter weinig honger gehad, zo liet het magere uitslagenlijstje van Vos zien. Een bronzen plak op het WK in januari en een tweede plaats in haar ‘eigen’ Marianne Vos Classic in het voorjaar, dat was het zo’n beetje. Vos was niet eens aan de start van de Europese Spelen, het Nederlands kampioenschap en de Giro Rosa verschenen. Was ze er misschien helemaal klaar mee? Einde carrière?

Zo erg was het niet, maar Marianne Vos was wel tijdelijk klaar met het fietsen. De renster bleek overtraind. Achteraf waren de eerste signalen al veel eerder aanwezig: de trainingen sloegen niet meer aan, Vos herstelde steeds moeizamer en ze raakte geblesseerd. Maar de link met overtraining werd niet gelegd, eerder met te weinig trainen. Het is de valkuil waar menig topsporter in valt op het moment dat de successen weg blijven en de vooruitgang stokt. Wat is overtraining eigenlijk, waaraan is het te herkennen en hoe kun je ervan herstellen? In aflevering 59 van de Slimmer Presteren Podcast gaan de presentatoren op zoek naar de antwoorden.

 

Podcast

De Slimmer Presteren Podcast is een initiatief van Gerrit Heijkoop en Jurgen van Teeffelen. Vanaf begin 2020 bespreken zij wekelijks een onderwerp op het gebied van sport, onderzoek en innovatie.

slimmer-presteren-podcast.nl