Paardenspektakel in Renswoude

Paardensport Peter de Jong

Van 31 mei tot en met 4 juni wordt voor de 8e keer de Coral Estate Renswoude Horse trials georganiseerd, een eventing wedstrijd met nationale en internationale deelnemers. De Coral Estate Renswoude Horse trials is een gigantisch evenement met circa 340 ruiters en evenzovele paarden. En het is bepaald geen Nederlands onderonsje.

Er zijn ruiters en paarden uit 17 verschillende landen, waaronder Canada, Spanje, Portugal, Italië, Zweden, Denemarken, Polen, Duitsland, Engeland, Frankrijk en uiteraard Nederland.

En het zijn ook niet de minsten. Vorig jaar reden er vier combinaties uit de toptien van de Olympische Spelen op Renswoude. Ook dit jaar strijden er weer toppers mee als Tim Lips en Merel Blom, die vorig jaar nog onderdeel uitmaakten van de Nederlandse eventingploeg op de Olympische Spelen in Rio de Janeiro. Blom is een geboren en getogen Utrechtse.

Eventing is springlevend en zeer internationaal. Tegelijkertijd met Renswoude zijn er internationale wedstrijden in Minsk (Wit-Rusland), Ratoath (Ierland), Dubrava (Kroatië), Strömsholm (Zweden), Chaumont-en-Vexin (Frankrijk), Parker (Colorado, VS), Vejer de la Frontera (Spanje), Lima (Peru), Wiesbaden (Duitsland), Feldbach (Oostenrijk) en Brand Hall (Engeland).

De wedstrijden vinden plaats op het terrein van Hippisch Centrum de Schalm. Deze locatie is vroeger in gebruik geweest als privéstal voor dravers en omgebouwd tot een volwaardig hippisch centrum voor sportpaarden met als specialisatie de eventingsport. De Schalm heeft een 4,5 hectare groot crossterrein en een galoppeerbaan van 1 km. De buitenbak van 30 bij 60 meter en de grote springtuin van 75 bij 55 meter beschikken over een eb- en vloed bodem.

 

Buitenbak

Zowel de dressuur als het springen wordt verreden in de grote buitenbak. De cross vindt plaats rondom het terrein. Dit jaar wordt in vijf klassen gestreden, een pony klasse en 4 paardenklassen met verschillende moeilijkheidsgraden. Zo’n grootschalige wedstrijd kan niet zonder vrijwilligers. Op de drukke zaterdag, waarop de cross country zijn er maar liefst 250 vrijwilligers aan het werk op het terrein. De bouwploeg is hard aan het werk om alle hindernissen te bouwen en klaar te maken voor dit mooie evenement.

Wat is eventing eigenlijk? Een onderdeel van de paardensport waarbij de paard-ruiter combinatie drie onderdelen moet doen. De dressuur, de cross en het springen. De combinatie met de minste strafpunten over de drie onderdelen is de winnaar.

De dressuur kennen we allemaal van de successen van Anky van Grunsven op de Olympische Spelen. Paard en ruiter rijden een dressuurproef die bestaat uit een aantal oefeningen.

Het tweede onderdeel is de cross country. Paard en ruiter galopperen in hoog tempo over een open stuk veld of weiland met daarin ‘natuurlijke hindernissen’ opgesteld, zoals constructies van boomstammen, slootjes en waterpartijen. Het is de bedoeling om het traject op de ideale tijd af te leggen. Ben je sneller of langzamer, dan kost dit je misschien wel de eerste plek.

Het springen is het onderdeel waarbij paard en ruiter binnen een bepaalde tijd met zo min mogelijk springfouten een parcours met hindernissen moeten afleggen.

 

Africhten

Organisator van het evenement is Gert Boonzaaijer, eigenaar van Hippisch Centrum de Schalm in Renswoude. In het dagelijks leven leidt hij een bedrijf dat paarden africht en opleidt om in wedstrijden uit te komen. Boonzaaijer is al vele jaren actief in de spring- en eventingsport. Hij nam meerdere keren deel aan het EK eventing voor landelijke ruiters en in 2003 werd hij Nederlands eventing kampioen in Boekelo. Hoewel hij nog regelmatig deelneemt aan nationale en internationale wedstrijden ligt de nadruk nu meer op het trainen en begeleiden van jonge talenten.

Zelf doet hij niet mee, daar heeft hij geen tijd voor. Naar eigen zeggen is hij begonnen met de Coral Estate Renswoude Horse Trials omdat er in de buurt nog geen wedstrijden werden gehouden.

‘Toen zijn we er zelf maar mee begonnen. Het is een hele organisatie. We zijn met een groep van een man of acht waarbij we de hele winter al bij elkaar komen op de maandagavond. Dan maken we nieuwe hindernissen of schilderen de oude hindernissen op. Je moet een stuk of 150 hindernissen wegzetten op de cross country.

 

Het team dat verantwoordelijk is voor het voorbereiden van de ruimte in Renswoude. Foto: Cees van Engelenhoven

De laatste twee weken voor het evenement en de week erna is het topdrukte. Er worden nu bijvoorbeeld 300 tijdelijke stallen bijgebouwd om alle paarden te kunnen bergen. Er moeten waterleidingen en stroomvoorzieningen aangelegd worden. We hebben ook nog een camping speciaal voor het evenement, waar straks een man of 250 bivakkeren. Die mensen moeten ook kunnen eten en drinken.

Ik verwacht russen de 3000 en 5000 bezoekers. Ter vermaak organiseren we op zaterdag een zogenoemde Foute Party, verzorgd door Q-Music. En we hebben een kinderdorp, waar de kinderen zich kunnen vermaken. Wij willen een evenement organiseren waarbij de hele familie aan zijn trekken komt. Op de zondag houden we ook een wedstrijd voor veteranen.

Dit is geen officieel onderdeel van de wedstrijd, maar een aparte wedstrijd voor mensen vanaf 40 jaar die graag op een iets minder ambitieus niveau de eventing-sport willen beoefenen. Vooral de gezelligheid en het samen beleven van de sport vinden wij erg belangrijk.’

‘Het mooie aan de Coral Estate Renswoude Horse Trials is, dat je als toeschouwer vanaf een dusdanige plek de cross kunt bekijken, dat je de paarden hoort briesen, de grond voelt trillen en de gezonde spanning van het gezicht van de ruiter kunt lezen. Dat is het mooie aan deze sport, de spanning.

Maar tegelijkertijd de gezelligheid die deze tak van paardensport onderling kent. De ruiters kennen elkaar en helpen elkaar zo goed mogelijk te presteren. Mijn vrouw, twee dochters en hun aanhang zijn ook betrokken bij het evenement. Mijn dochter Janneke rijdt ook mee. Vorig jaar is zij Nederlands kampioen bij de Young Riders geworden en daar gaat ze dit jaar ook weer voor.’