Paralympisch kampioene Bibian Mentel (48) overleden

Aangepast sporten Redactie

Bibian Mentel is maandag op 48-jarige leeftijd overleden. De drievoudig paralympisch kampioene snowboarden kreeg enkele weken geleden te horen dat ze was uitbehandeld. Op 27-jarige leeftijd was bij haar botkanker geconstateerd, wat leidde tot amputatie van haar onderbeen. Met een prothese bereikte ze opnieuw de top. Keer op keer keerde de ziekte terug, telkens wist Mentel de kanker te verslaan. Tot de laatste keer haar fataal werd.

In de talkshow van Humberto Tan vertelde ze via een videoverbinding dat ze het advies had gekregen afscheid te nemen van haar dierbaren. Tegen verdere uitzaaiingen, in de laatste fase waren die doorgedrongen in  haar hersenen, was geen behandelplan meer mogelijk. Ze koesterde elke dag, genoot van haar man Edwin en haar zoon – uit een eerdere relatie – en twee stiefdochters. ‘Er is zoveel liefde om me heen. We pakken elke dag weer als toch een mooi momentje. Nu is nog elke dag is een cadeautje.’

Op social media leidde dat tot talloze reacties. Haar opstelling was een voorbeeld voor velen: ‘heldhaftig, indrukwekkend.’

Vorig jaar verscheen een aangrijpende documentaire, LEEF, waarin Bibian Mentel een jaar lang is gevolgd. In 2018 zond de NOS een documentaire uit, getiteld ‘Bibian Mentel: negen levens’, waarin de in Utrecht geboren snowboardster zich voorbereidt op de Paralympische Spelen van Pyeongchang. Een voorbereiding die verre van ideaal was omdat voor de negende keer de kwaadaardige tumor zich geopenbaard had. Niettemin won ze in Zuid-Korea tweemaal paralympisch goud.

Bibian Mentel schreef verschillende boeken zoals ‘Met mijn goede been uit bed, Kut kanker!, door jou laat ik mijn leven niet verpesten! en Leef.

In 2012 richtte ze een stichting op, de Mentelity Foundation, die zich inzet om kinderen en jongvolwassenen enthousiast te maken voor het sporten. Nog geen week geleden opende ze bij revalidatiecentrum De Hoogstraat in Utrecht een Cruyff Court dat haar naam draagt.