Patria sluit zich aan bij SVO Krommerijnstreek

Voetbal Redactie

Nadat de besturen van SV Odijk en Bunnik ’73 begin 2019 overeenstemming bereikten om gezamenlijk een derde vereniging op te richten die geheel in het teken staat van meisjes en vrouwenvoetbal, heeft ook ZSC Patria zich recentelijk aangesloten bij de combinatieclub. Voor deze nieuwe SVO Krommerijnstreek komen nu meer dan honderd speelsters in acht vrouwen- en meisjesteams uit. De clubs kunnen via de SVO actief werven voor meisjesvoetbal, wat eerder niet mogelijk was.

Vorig jaar liet Hans de Ligt, voorzitter van de nieuwe S.V.O. weten: ‘Een grote uitdaging voor elke dorpsvereniging is om voldoende speelsters te vinden die een team kunnen vormen, dit wordt ook door de KNVB onderkend.’ Krommerijnstreek heeft een oplossing gevonden in het uitwisselen van speelsters tussen de teams. Op die manier zijn er altijd voldoende speelsters op een wedstrijddag.

De Ligt: ‘Wij vinden het met z’n allen belangrijk om te groeien in aantallen en daardoor voor elke leeftijdscategorie op termijn minimaal één meisjes team te hebben.’ SVO Krommerijnstreek wil zo veel mogelijk meisjes en vrouwen aan het voetballen krijgen én houden. Jeugdspelers kunnen volgend seizoen dan ook kiezen uit een MO11, MO13 en MO15 welke op de velden van SV Odijk trainen en hun wedstrijden spelen. Meisjes boven de 15 spelen in een speciaal jeugdig senioren team op zondag aan de Tolhuislaan in Bunnik. Voor spelers boven de 18 is er keuze uit drie seniorenteams in Bunnik (zondag) en een team in Zeist (vrijdagavond). Ook is er een VR30+ voorjaars- en najaarscompetitie.

 

Minstens drie jaar

Bij de oprichting in 2019 liet voorzitter André Westerhout van Bunnik’73 optekenen: ‘Ons standpunt was altijd om meisjes zolang mogelijk bij de jongens te laten spelen, maar we merkten dat er daardoor ook meisjes kozen voor andere verenigingen of sporten. Nu kunnen we deze groep ook iets te kiezen bieden.’

Zijn college van SV Odijk Vincent de Wit: ‘Wij hebben wel meisjesteams, maar moesten elk jaar, net zoals veel verenigingen uit de regio, puzzelen om een team compleet te krijgen en te houden. Vorig jaar hebben we maar liefst negen speelsters uit de MO19 naar Bunnik’73 moeten laten gaan en twee speelsters naar FC Driebergen. Gelukkig voetballen ze nog en door deze samenwerking met Bunnik’73 hebben we ze in feite weer binnen de vereniging.’

De samenwerking tussen de verenigingen geldt voor tenminste drie jaar en is uitsluitend van toepassing op meisjes- en vrouwenteams. Jeugdspeelsters die liever met en tegen jongens spelen, krijgen hiervoor van de verenigingen ook de ruimte.