Paul Keres gaat dit seizoen voor niets minder dan de titel

Schaken Redactie

Het had een interessante clash kunnen zijn: Oud Zuylen Utrecht tegen Paul Keres. Met als inzet de officieuze titel ‘sterkste schaakvereniging van Utrecht’. Maar Oud Zuylen Utrecht trok zich nog voor de start van de competitie terug, terwijl bij Paul Keres het zelfvertrouwen met de dag toeneemt. Promotie naar de meesterklasse is dit seizoen de inzet.

Dat kan alleen wanneer Paul Keres het kampioenschap in klasse 1A in de wacht sleept. Meteen in de eerste competitieronde zal blijken of de titelaspiraties gerechtvaardigd zijn. Op papier is Haarlem de grootste concurrent en laat dat nu de tegenstander zijn bij de aftrap op zaterdag 28 september. Paul Keres lijkt sterker geworden ten opzichte van vorig seizoen nu Peter Lombaers uit Portugal is teruggekeerd. Hugo ten Hertog, Xander Wemmers en Demre Kerrigan zijn verder enkele Utrechtse coryfeeën die voor de punten moeten zorgen.

Vorig seizoen werd lang meegedaan om het kampioenschap. Pas op de laatste speeldag moest Paul Keres het hoofd buigen voor Groninger Combinatie. Illustratief voor de sterkte van het Utrechtse schaak was dat ook Oud Zuylen nog tot de laatste partijen in de race was om de titel, maar dan in de andere afdeling op het op een na hoogste niveau. Een offday brak de Utrechters op. Dit seizoen zal het eerste team op een veel lager niveau acteren, in de derde klasse. Oud Zuylen Utrecht lijkt de naweeën te ondervinden van een fusie die enkele jaren geleden het einde betekende van topclub SC Utrecht en het minder prestatief gerichte Oud Zuylen. Het samenvoegen van verschillende bloedgroepen verloopt niet altijd rimpelloos, zo heeft de geschiedenis – in welke sport dan ook – meermaals bewezen.

 

Erwin l’Ami

De hoogst spelende schaakclub in midden Nederland blijft En Passant uit Bunschoten-Spakenburg. Het afgelopen seizoen rolde er een vierde plaats uit in de meesterklasse. En Passant werd de afgelopen jaren enkele malen landskampioen en beschikt over een eigen denksportcentrum. Opvallend is dit seizoen de afwezigheid van Erwin l‘Ami. De profschaker uit Woerden was vele jaren een vaste kracht van En Passant, maar is verkast naar Apeldoorn. Wel zullen de lokale helden Richard en Henk Vedder, winnaar van het Eemland-toernooi, en Jan Willem van de Griendt opnieuw aantreden in de hoofdmacht van En Passant.

SSC uit Soest komt uit in de tweede klasse A, buurman SC Amersfoort in de tweede klasse B waar het tweede team van Paul Keres een van de tegenstanders zal zijn.