Paul Keres in onzekerheid: wanneer kunnen we beginnen?

Schaken Redactie

Voor de schakers die in een landelijke competitie aantreden zou komend weekeinde de competitie beginnen. Zou, want de eerste ronde is uitgesteld. Wanneer dan wel afgetrapt gaat worden, is onduidelijk. Evert Rademakers, extern wedstrijdleider bij Paul Keres, heeft er gezien de coronaperikelen een hard hoofd in dat de competitie dit jaar nog zal beginnen. De Utrechtse club is zwaar favoriet voor promotie naar de meesterklasse.

Paul Keres zag afgelopen voorjaar het kampioenschap in rook opgaan door de uitbraak van het virus. De Utrechters waren na zes duels nog zonder puntverlies en het aantal bordpunten, zeg maar het doelsaldo, was beduidend groter dan dat van de nummers twee en drie, teams die overigens al door Paul Keres waren afgedroogd.

Om wat meer speelruimte te krijgen heeft de schaakbond (KNSB) voor het komend seizoen  besloten de klassen te verkleinen. Zo zijn in de klasse van Paul Keres (1A) slechts zeven teams ondergebracht, drie minder dan gebruikelijk. Het aantal speelronden is daardoor kleiner wat als voordeel heeft dat er nog een uitloopmogelijkheid is wanneer een speeldag om wat voor reden dan ook gecanceld wordt. Is de eerste ronde nu verschoven naar 17 april, of de tweede (21 november) en de derde ronde (12 december) gespeeld kunnen worden is hoogst onzeker.

Wanneer in  januari en februari nog niet gestart kan worden met de landelijke competitie, zal de KNSB waarschijnlijk besluiten de hele competitie te schrappen. Rademakers, zelf ook deel uitmakend van het eerste tiental: ‘Het is niet echt een optie om extra speelronden binnen een kort tijdsbestek creëren omdat de Nederlandse competitie is afgestemd met competities in andere landen.’

 

Complexer

Wat de puzzel complexer maakt, zeker voor de regionale competities, is dat sommige schaakverenigingen hun speellokaal hebben in een horecagelegenheid. Paul Keres weet ook nog niet waar zij haar externe thuiswedstrijden zal afwerken. Voor de interne matches wordt gebruik gemaakt van de Noteboom aan de Notebomenlaan 400 in Utrecht, maar die speelzaal is op zaterdag niet beschikbaar. Overigens is Paul Keres enkele weken geleden gestopt met alle fysieke activiteiten.

De samenstelling van het eerste team is nagenoeg onveranderd ten opzichte van het afgebroken, vorige seizoen. De basis wordt gevormd door de volgende spelers: Hugo ten Hertog (elorating 2521), Xander Wemmers (2391), Jan Breukelman (2386), Demre Kerigan (O2371), David van Kerkhof (2369), Peter Lombaers (2366), Niels Ondersteijn (2352), Joris Kokje (2290), Evert Rademnakers (2281), Paul Hommersom (2273). De plaats van Wesley Vermeulen wordt ingenomen door John Cornelisse.

Ook in de meesterklasse zijn dit seizoen slechts zeven teams ingedeeld, onder wie En Passant. De club uit Bunschoten/Spakenburg veroverde in 2013 de landstitel en stond bij stopzetten van de competitie op de vierde plaats. Bij En Passant spelen al sinds jaar en dag enkele lokale helden zoals de gebroeders Richard en Henk Vedder en Jan-Willen van de Griendt.

SC Amersfoort komt uit in de klasse 2B, waarin ook het tweede team van Paul Keres is ingedeeld.