Paul Keres maakt uitstekend debuut in meesterklasse

Schaken Redactie

Paul Keres heeft een uitstekend debuut gemaakt in de meesterklasse schaken. Kennemer Combinatie werd met 6,5-3,5 verslagen, hoewel het Utrechtse keurkorps door een vooruitgeschoven partij begon met een 1-0 achterstand. Paul Keres is na de eerste ronde zelfs gedeeld koploper met LSG uit Leiden. De overige schaakteams in de regio Utrecht verging het minder. Alleen Oud Zuylen Utrecht bleef in de derde klasse aan de goede kant van de score.

Gelet op de rating – Paul Keres gemiddeld 2352 en Kennemer 2331 – leek een kleine zege waarschijnlijk, maar het Utrechtse tiental begon zeer geïnspireerd aan zijn eerste optreden op het hoogste niveau in Nederland. Kennemer Combinatie  is een fusie van een aantal clubs uit de regio Haarlem. In 2016-2017 werd de club zelfs landskampioen.

Tegen Paul Keres was grootmeester Ivan Sokolov verhinderd. Paul Keres was eerder op een 1-0 achterstand gekomen doordat Joris Kokje verloren had van de sterkste schaakster van Nederland, de 16-jarige jeugdwereldkampioene Eline Roebers.  Zaterdag kwam daar een snelle 0 bij van Jan Breukelman die van de eveneens 16-jarige Liam Vrolijk verloor. Hij werd onlangs de jongste grootmeester van Nederland werd.

Paul Keres begon echter warm te draaien. Na remises van Menno Okkes, Evert Rademakers en Xander Wemmers (tegen grootmeester Friso Nijboer) volgde een hele serie overwinningen. Hugo ten Hertog won een tricky eindspel van de Spaanse grootmeester David Pardo Simon. Peter Lombaers en Paul Hommerson wisten fraaie aanvallen te verzilveren en Niels Ondersteijn en Demre Kerigan voegden daar positionele meesterstukjes aan toe. Het bracht de eindstand op 6,5-3,5 in het voordeel van de Utrechters.

En Passant

En Passant uit Bunschoten-Spakenburg, jarenlang een van de sterkste teams in de meesterklasse, heeft zich vrijwillig van de sponsoring ontdaan en zich naar de noordelijke eerste klasse laten afzakken. De eerste wedstrijd werd met 5,5-4,5 verloren van De Waagtoren ondanks winstpartijen van Jan Willem van de Griendt en de gebroeders Henk en Richard Vedder.

In de zuidleijke eerste klasse ging ook PK-2 onderuit. Venlo was met 6,5-3,5 te sterk. Mark Smits pakte een vol punt, evenals het pas 14-jarige talent Kobe Smeets. Hij verschalkte bij zijn deuut op dit niveau zijn 69-jarige tegenstander.

Het gepromoveerde Veenendaal kreeg in de tweede klasse met 4,5-3,5 klop van Apeldoorn-2. Stefan Bekker en Matthijs van Dodeweerd pakten de volle buit. Het eerste team van SSC uit Soest is uiteengevallen. Reynir Helgason is voor SOPSWEPS gaan spelen, een soort gezelligheidsteam, en veelscorer Eric de Haan is gestopt met externe competitie. SSC heeft zich op het laatste moment teruggetrokken uit de tweede klasse.

Het gedegradeerde Amersfoort moet Tim Grutter missen en begon in de derde klasse met een 4-4 remise tegen Barneveld 2. Joeri Piet en Arjan Tissink wonnen hun partij. Dat deden ook Ed van Eeden, Meindert van der Linde, Arie Schwartz en Daniel Kuijper voor Oud Zuylen Utrecht, dat LSG-3 met 4,5-3,5 versloeg. Woerden verloor in een andere derde klasse met 5-3 van Botwinnik. Opmerkelijk was dat alle partijen een winnaar kenden. Sten Goes, Rolinde den Heijer en Jacco Lind waren succesvol namens Woerden.