Paul Keres neemt het op tegen Europese giganten

Schaken Redactie

Schaakclub Paul Keres maakt zich op voor een Europees avontuur. Omdat Nederland vijf teams mag afvaardigen naar het Europees kampioenschap voor clubteams maar veel verenigingen zich hebben afgemeld hebben de Utrechters een uitnodiging ontvangen voor de European Club Cup. Afgelopen seizoen was Paul Keres oppermachtig in de eerste klasse en zij kent ook in de meesterklasse een goede start, ondanks recentelijk een kleine nederlaag tegen Apeldoorn.

Die wedstrijd werd vooruitgespeeld vanwege de Europese verplichtingen. Apeldoorn, een van de grootmachten in Nederland, trok met 5,5-4,5 aan het langste eind. Bij Paul Keres zorgden David Kerkhof, tegen Roelof Pruijssers, en  Evert Rademakers voor winstpartijen. Beiden sleepten in het verre eindspel het punt binnen. Het eerste verlies in tijden voelde bij het Utrechtse tiental niet echt als een verlies omdat Apeldoorn de landskampioen is van vorig jaar. ‘Het is duidelijk dat we hier thuis horen,’ zo verwoorddde Jan Breukelman die zelf remiseerde, de stemming aan Utrechtse kant.

In de eerste competitieronde had PK-1 bij zijn debuut in de meesterklasse ruim (6,5-3,5) gewonnen van Kennemer Combinatie.

En Passant

De strijd om de Europacup is van 2 tot en met 10 oktober in het Oostenrijkse Mayrhofen. Het team van Paul Keres bestaat uit grootmeester Hugo ten Hertog, Peter Lombaers, Demre Kerigan, Niels Ondersteijn, Menno Okkes en Evert Rademakers. Het is de 37ste editie in de de open categorie, terwijl vrouwenteams voor de 26ste keer de degens op Europees niveau kruisen. Voor Nederland komen behalve Paul Keres LSG-1 en LSG-2  uit Leiden, Apeldoorn en En Passant uit Bunschoten-Spakenburg in actie. En Passant komt dit seizoen in de competitie uit in de eerste klasse, een vrijwillige stap terug na jarenlang een prominente rol te hebben gespeeld in de meesterklasse.

Ook En Passant heeft al een tweede competitieronde achter de rug. LSG-2 werd met 5,5-4,5 verslagen, mede dankzij winstpartijen van Jan Willem van de Griendt, Henk Vedder en Cees Nagtegaal. Het Europese team bestaat uit de gebroeders Richard en Henk Vedder, Jan Willem van de Griendt, Robin Reichardt, Dick de Graaf, Jasper Reichardt en Calvin de Graaf.

De winnaar van de cup ontvangt 9.000 euro en ook de nummer zes gaat niet met lege handen naar huis (1.000 euro).